Tavaly az év egészében -0,2 százalék volt az infláció, miután decemberben is csökkent az árszínvonal. Az alacsony infláció legfőbb nyertesei a családok mellett leginkább a nyugdíjasok, hiszen a bérekkel együtt a nyugdíjak vásárlóértéke is nő.

A -0,2 százalékos érték megegyezik a Nemzetgazdasági Minisztérium előzetes becslésével.

A 2014-es év egészét mérsékelt árdinamika jellemezte, főként az Európa-szerte tapasztalt alacsony inflációs környezet, a kedvező termésből adódó élelmiszerár-csökkenés és a rezsicsökkentések eredményeként. Tavaly 11,7 százalékkal legnagyobb mértékben a háztartási energia ára lett alacsonyabb.

2014 decemberében az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,9 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.

Az inflációt az év utolsó hónapjában alakító főbb tényezők közül az egyre erőteljesebb üzemanyagár-csökkenés hatását emeljük ki. A rezsicsökkentések, valamint az élelmiszer- és energiaárakat kiszűrő maginfláció magasabb volt (0,8 százalék), de ez szintén mérsékelt értéknek számít.

A kormány gazdaságpolitikája egyértelműen sikeresnek bizonyult az infláció leszorítását illetően: 2003 és 2010 között az infláció átlagosan 5,3 százalék volt, ezzel szemben 2011 és 2014 között mindössze 2,8 százalék ez az érték.

Az alacsony inflációnak köszönhetően emelkedik a bérek és a nyugdíjak vásárlóértéke, a növekvő reáljövedelmek pedig a fogyasztás és a megtakarítások bővülését erősítik.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)