A visegrádi országok közül a magyar kilátásokat javította a legnagyobb mértékben az OECD a tavaly novemberi előrejelzéséhez képest. Ezzel az OECD is csatlakozott azokhoz a nemzetközi szervezetekhez, amelyek elismerik a magyar gazdaság kedvező teljesítményét és növekedési kilátásait.

A magyar gazdaság kiemelkedően jó teljesítményéről már közös a véleménye a kormánynak, az Európai Bizottságnak, az IMF-nek, az OECD-nek, a nagy nemzetközi előrejelző intézményeknek és a piaci elemzőknek is.

Az OECD várakozásai szerint a magyar gazdasági növekedés idén 3,0%-os lesz, míg jövőre 2,2%-os bővülés várható. A 2015-ös előrejelzés 0,9 százalékponttal, míg a 2016-os fél százalékponttal magasabb az OECD novemberi előrejelzésénél. Még szembetűnőbb a javulás az egy évvel ezelőtti előrejelzéshez képest, amikor az OECD 1,6%-os növekedést prognosztizált 2015-re.

A magyar növekedés szerkezetét is pozitívan értékeli a szervezet. A növekedés motorja továbbra is a belső kereslet marad, a fogyasztásra kedvező hatást gyakorol az alacsony infláció miatti reálbér-emelkedés, illetve a devizahiteles szerződések utáni pénzvisszatérítések is. Az OECD pozitívan értékeli azt is, hogy a devizahitelek átváltása megszüntette egy esetleges jövőbeli árfolyamváltozás negatív kockázatait is a háztartások esetében. A magyar export dinamikusan bővül az euró gyengülésével és az eurózóna gazdasági növekedésének erősödésével, többek között a német vállalatokkal való erős kapcsolat miatt. A kedvező növekedést szolgálja a bankadó csökkentése, az MNB Növekedési Hitelprogramjának kiterjesztése és a pénzügyi szektor kiszámíthatóbb szabályozására tett törekvések is.

Az OECD szerint a világgazdaság növekedési üteme továbbra is visszafogott, és a válság előtti szintek alatt marad. Az idei kilátás összességében alacsonyabb az OECD 2014. novemberi előrejelzésénél, míg a jövő évi változatlan maradt. Ezért is bír kiemelkedő jelentőséggel az a tény, hogy míg a világgazdasági növekedés üteme a tavaly novemberi jelentéshez képest lassulást mutat, addig hazánk gazdasága stabil növekedési pályán mozog, európai összehasonlításban kiemelkedő növekedési szinttel.

Az OECD mai, párizsi miniszteri ülésén mutatja be a félévente megjelenő, Gazdasági kilátások című kiadványsorozat legújabb kötetét. A tanulmány a 2014-2016-os időszakot vizsgálva kitér a világgazdaság és az egyes tagországok gazdasági fejleményeire és kilátásaira is.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)