Az adózási, számviteli szakemberek felügyeletét érintő szabályok kidolgozását a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) végzi majd, együttműködve az érintett szakmai szervezetek képviselőivel - mondta el az MTI érdeklődésére hétfőn Pankucsi Zoltán, a tárca adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára. A szabályozás előkészítése már zajlik.

A Napi Gazdaság múlt héten írt arról, hogy új felügyeletet állítana fel a kormány az újabb bank- és brókerbotrányok megelőzéséért, és az adócsalások megakadályozásáért.

Pankucsi Zoltán az MTI-nek kifejtette, hogy a felügyelet felállítását alapvetően három szempont indokolja, ezek közül az első a vállalkozások védelme. "Garantálni szeretnénk azt, hogy a pénzügyi szakemberektől mind szakmailag, mind etikailag megfelelő színvonalú szolgáltatást kapják a vállalkozások. Ne fordulhasson elő olyan, hogy a könyvelő, adótanácsadó vagy éppen a könyvvizsgáló felkészületlensége, hibája miatt részesüljenek szankcióban az adózók" - fogalmazott. Hozzátette, hogy ez a tisztességesen dolgozó pénzügyi szakemberek érdeke is.

A költségvetési bevételek védelme érdekében is szükség van a változtatásra. Az önadózás rendszerét a könyvelők, adótanácsadók, adószakértők működtetik, ezért fontos, hogy csak megfelelően felkészült, tisztességes szakemberek segítsék a vállalkozásokat a könyvvezetés és az adózási kötelezettségek betartása során - mondta a helyettes államtitkár.

Pankucsi Zoltán szerint a felügyelet felállítása az elmúlt időszak brókerbotrányaihoz hasonló visszaélések megakadályozásában is segíthet. A számviteli fegyelem az egyik legnagyobb biztosítéka annak, hogy a családok megtakarításai biztonságban legyenek - emelte ki.

(MTI)