Azok a banki ügyfelek, akik a devizahiteles elszámolás kapcsán elégedetlenek a bankoktól kapott értesítő levelekben szereplő elszámolással, először a bankjukhoz, majd a Pénzügyi Békéltető Testülethez forduljanak - mondta Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár az M1 aktuális csatornán pénteken este.

A Pénzügyi Békéltető Testület ingyenes bíróságon kívüli vitarendezési eljárást biztosít, ha a hibák „beazonosíthatóak”, azokat gyorsan, egészen biztosan, korrigálják majd - fűzte hozzá.

Ha ott sem kielégítő a megoldás az ügyfélnek, akkor marad a bírósági út - tette hozzá. „Nagyon bízom benne, hogy a Pénzügyi Békéltető Testületben a viták túlnyomó többségét el lehet rendezni” - mondta az NGM helyettes államtitkára.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy mi történik, ha egy nagy bank, például egy svájci frank hitel esetében a törvényben szereplő 256 forintos árfolyam helyett ennél magasabb, 288 forinton számolja át a hitelt, kijelentette: „ha ez így történt, ez egy hihetetnül súlyos hiba, és törvénysértő”.

Ha egy banknál esetleg a fogyasztók széles tömegeit érintő téves számítások derülnének ki, az nagyon-nagyon súlyos szankciókkal járna, ez a banknak sok száz millió forintjába kerülhetne - tette hozzá Balogh László.

(MTI)