Pankucsi Zoltán, adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár az európai könyvvizsgálói közfelügyeletek Budapesten tartott plenáris ülésén a résztvevőktől zéró toleranciát kért. Elmondta: a 28 tagállam felügyeleti hatóságainak határozottan fel kell lépni azokkal a könyvvizsgálókkal szemben, akik csalásban vesznek részt, vagy gondatlanul látják el feladatukat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ad otthont az európai könyvvizsgálói közfelügyeletek kétnapos plenáris ülésének, amely a szakma legrangosabb eseménye. A rendezvény nyitóbeszédében Pankucsi Zoltán kiemelte, hogy hazánkban a könyvvizsgálói felügyelet új, szigorúbb alapokra helyezése aktuálisabb, mint eddig bármikor.  A tárca számviteli szakembere hangsúlyozta, hogy eljött az ideje annak, hogy az egész Európai Unió levonja a megfelelő következtetéseket, és határozottan fellépjen azokkal a könyvvizsgálókkal szemben, akik nem jól látják el a feladatukat.

Kép letöltésefotó: Dede Géza/NGM

A helyettes államtitkár összegzése szerint sikeres volt az a magyar kezdeményezés 2013-ban, amely rendkívül szigorú ellenőrzési módszertan bevezetésével indította meg az NGM égisze alatt a könyvvizsgálói felügyeletet. A magyar felügyelet ellenőrzései során a könyvvizsgálók 40%-a megbukott, és a piac érezhetően tisztult. Kiemelte, ma Európának egyetlen válasza lehet a pénzügyi botrányok kapcsán: a zéró tolerancia.

Arra kérte az Európai Unió összes könyvvizsgálói felügyeletét, hogy szigorúan lépjen fel azon könyvvizsgálókkal szemben, akik csalásban vesznek részt vagy nem megfelelő színvonalon látják el a feladataikat.

Kép letöltésefotó: Dede Géza/NGM

Pankucsi Zoltán előadásában kitért arra is, hogy a nemzetgazdasági tárca erőfeszítéseit visszaigazolja, hogy már az amerikai könyvvizsgálói hatósággal, a Public Company Accounting Oversight Board-dal (PCAOB) is együttműködési megállapodást tudtak aláírni, amelynek szigorú, objektív követelményei vannak.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)