A továbbra is negatív infláció növeli a lakosság vásárlóerejét, az emberek jövedelme többet ér - hangsúlyozta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornának pénteken nyilatkozva.

Hozzáfűzte, hogy az infláció negatív jellege fokozatosan csökken és lassan közeledik a nulla százalékhoz. Felidézte, hogy márciusban még mínusz 0,6 százalékos inflációt mért a statisztikai hivatal, áprilisban pedig 0,3 százalékra mérséklődött a fogyasztói árak éves szintű csökkenése.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a kormány az Európai Bizottságnak a múlt héten benyújtott konvergenciaprogramban nulla százalékos éves inflációval számolt az idén. A kormány várakozása szerint a most még enyhén negatív infláció az év közepe körül eléri a nulla szintet, az év második felében pedig enyhén e fölött lesz. Hozzátette, hogy ebben azonban számos bizonytalanság van, például az olajárak alakulása, míg az import oldalon nem várható inflációs nyomás.

Balogh László kiemelte: nagyjából negyven éve nem volt példa arra, hogy nulla százalék közeli vagy negatív infláció legyen Magyarországon.

Kitért arra, hogy közgazdászok szerint tartósan 2-3 százalékos infláció kell a gazdaság egészséges működéséhez. A konvergenciaprogramban a kormány 2018 végéig 3 százalékos inflációval számol - ismertette. Ezt a célt a gazdaság várhatóan lassan éri el, mivel az eurózónában is erős a dezinflációs nyomás és az alacsony olajár is a mérsékelt inflációt segíti - mondta.

Balogh László szerint az alacsony inflációs környezet a jegybank kamatpolitikáját is a csökkentés irányába befolyásolja.

(MTI)