A családok és a vállalkozások is könnyebben tudnak tervezni a hosszú ideje stabil áraknak köszönhetően. Júliusban is mérsékelt volt az inflációs környezet, a KSH jelentése szerint az előző hónaphoz képest nem változtak az árak, 2015 első hét hónapját tekintve pedig átlagosan 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak.

A júniusi 0,6 százalékot követően júliusban lassult az áremelkedés üteme, 2014 júliusához képest a fogyasztói árak 0,4 százalékkal voltak magasabbak. Az árak alakulásban főként a harmadik rezsicsökkentés és az alacsony olajárak szerepe meghatározó. Az árindexet visszafogja az európai deflációs környezet és az Oroszország elleni embargó hatásai is.

Az árszínvonal mérséklődésével növekszik a bérek és a nyugdíjak reálértéke, tehát a háztartások által elkölthető jövedelem, amely a fogyasztás élénküléséhez és gazdasági fellendüléshez vezet. A gyakorlatban ez például azt jelenti, hogy az alacsonyabb olajárnak köszönhetően a fogyasztók rendelkezésre álló jövedelmük kisebb hányadát fordítják üzemanyag-beszerzésre, ami egyéb fogyasztási cikkek vásárlását és a megtakarítások gyarapodását eredményezi.

2015 egészében nulla százalék körül alakulhat az infláció.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)