A csökkenő adósságpálya a paksi bővítés alatt is fennmarad - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó-és pénzügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén.

A bizottság a paksi bővítés finanszírozására az orosz kormánnyal kötött állami hitel folyósításáról szóló megállapodás kihirdetésének törvényjavaslatát tárgyalta.

Schmuck Erzsébet, a bizottság LMP-s alelnökének kérdésére Orbán Gábor elmondta: megfelel az alaptörvényben lefektetett adósságszabálynak a törvényjavaslat. Hozzátette, hogy az NGM számításai szerint a paksi bővítés - amelynek a finanszírozásához ez a hitelkeret rendelkezésre áll majd -, olyan ütemben keletkeztet költségeket, hogy a csökkenő adósságpálya ezzel együtt is fennmarad. Szűcs Lajos (Fidesz), a bizottság másik alelnöke hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a paksi bővítés olyan beruházás, amely vagyonnövekedést hoz Magyarország számára, és "így a vagyonnövekedés és az államadósság növekedés egy egyensúlyi helyeztet fog teremteni". Úgy vélte, a paksi beruházást nem lehet összehasonlítani a Bajnai-kormány által a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól felvett hitellel, hiszen abból nem következett vagyonnövekedés.

A bizottság a kormánypárti képviselők 9 igen, és az ellenzékiek 3 nem szavazata mellett döntött arról, hogy törvényjavaslat megfelel a határozati házszabálynak, és a bizottság egyhangúlag megszavazta, hogy az elnök benyújtsa az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot.

(MTI)