Ünnepélyes keretek között, december 1-jén felszentelték a felújított tiszabökényi görögkatolikus templomot Milan Šašik, a munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspökének és Dr. Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztosának részvételével.

Az 1770-es években épült templom, a magyar állam támogatásával, a Rómer Flóris Terv keretében 17 millió forint összegű támogatásból újult meg 2016 és 2018 között.

Az ünnepséget követően a Tiszabökénytõl 70 kilométerre található Visken: a felerészt magyarok lakta nagyközségben nyitották meg a Rómer Flóris Terv műemlék-felújításait bemutató kiállítást, amely ezzel Kárpát-medencei vándorútra indul. A Rómer Flóris Tervet 2015-ben a Kárpát-medence magyar műemlékeinek felújítására hozták létre, olyan kincsek restaurálására kerül sor, amelyek megmentésében nélkülözhetetlen szerep jut az anyaországnak. Az Ideje az építésnek című kiállítást Dr. Földváry Gábor miniszteri biztos és Dr. Diószegi László, a Rómer Flóris Tervet lebonyolító Teleki László Alapítvány igazgatója nyitották meg.

(Miniszterelnökség)