A bölcsődei férőhelyek folyamatos bővítése lehetővé teszi, hogy egyre több szülő állhasson újra munkába, ez pedig nemzetgazdasági és társadalompolitikai szempontból is fontos – hangsúlyozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára egy budapesti rendezvényen, amelyen tizennyolc bölcsődeépítési ötletpályázatot díjaztak.

Elismerő oklevelet adott át Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke és Kovácsné Bárány Ildikó, a bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos a bölcsődeépítési ötletpályázat tizennyolc díjazottjának hétfőn Budapesten.

Novák Katalin a Kincs épületében tartott díjátadón hangsúlyozta, hogy soha nem volt ekkora igény a bölcsődékre, mint most. Hiába van másfélszer annyi, több mint 51 ezer férőhely Magyarországon, mint 2010-ben, ez sem elég - fűzte hozzá. Kiemelte: a cél az, hogy 2022-re mindenkinek helyben, lakóhelyéhez vagy munkahelyéhez közel bölcsődei férőhelyet biztosítsanak. 2010-hez képest kétszer annyi településen működik bölcsőde, az üzemeltetésük, működtetésük pedig négyszer annyiba - évente 40 milliárd forintba - kerül - tudatta.

György István közölte: a bölcsődei férőhelyek bővítése lehetővé teszi, hogy egyre több szülő állhasson újra munkába, ez pedig nemzetgazdasági és társadalompolitikai szempontból is fontos.

A Miniszterelnökség, az Emmi, a Lechner Tudásközpont és a Kincs által tavaly októberben meghirdetett pályázatra három kategóriában - új épület, meglévő intézmény bővítése, meglévő kockaház átalakítása - negyven pályaművet nyújtottak be. Ezek közül nyolctagú bizottság választotta ki a tizennyolc nyertes tervet, amelyeket a Kincs megvásárolt - ismertette a részleteket.

Hozzátette: a nyertes tervekből kiadványt állítanak össze, amelyet a bővítések során mintaként lehet használni.

A kormány családbarát politikája sok százezer családnak könnyíti meg az életét, és a magyar társadalom jövőjét is jó irányba tereli - mondta az államtitkár.

(MTI, Miniszterelnökség)