Fontos, hogy az állam szabályozóként segítse az élénkülő hazai műkereskedelem tisztaságát - mondta a Napi.hu Reneszánsz korszak előtt a magyar műtárgypiac? című keddi szakmai konferenciáján Budapesten a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

L. Simon László emlékeztetett arra: a legfontosabb törvényi változás a kulturális örökségvédelmi törvény tavalyi átfogó módosítása. Értékelése szerint ez rendezettebb, tisztább helyzetet teremtett a műtárgypiacon a régészeti leletek és régészeti korú tárgyak fogalmának, valamint az eddig komoly problémát jelentő fémkeresőzésnek a szabályozásával.

Friss kormányrendelet szabályozza a régészeti korú tárgyak adásvételének feltételeit, az előzetes bejelentési kötelezettség így gátat vethet a lelőhelyek fosztogatásának - közölte.

Mint kiemelte, mind az európai, mind a magyarországi internetes oldalakon számos régészeti lelet, műtárgy tűnik fel illegálisan, a Forster Központ műtárgyfelügyeleti irodája azonban tételes listát vezet a lopott műtárgyakról és folyamatos tájékoztatást biztosít.

Fontos ugyanakkor a lelőhelyek védelme is - mutatott rá az államtitkár, hozzátéve: a fémkereső műszerek használatát már engedélyhez kötötték, de erősödik a régészeti szervek és a természetvédelmi hatóságok együttműködése is.

L. Simon László szólt a pozitív ösztönzőkről is: elmondása szerint immár komolyabb állami támogatás jár azoknak, akik a talált leleteket beszolgáltatják.

A műtárgypiac számára is fontos, hogy új múzeumok épüljenek, de ugyanúgy a Nemzeti Kastélyprogram és Várprogram is, amelyek komoly nemzeti értékek megóvását szolgálják - jelezte.

Részben uniós forrásból több mint 40 milliárd forint jut csak az állami tulajdonú nagy kastélyokra, ezek a felújítandó épületek alkalmasak lesznek műtárgyak befogadására is - hívta fel a figyelmet L. Simon László, hozzátéve: az elmúlt években számos műtárgyat külföldről vásárolt vissza az állam a kastélyok és múzeumok számára.

Élve az állami elővásárlási joggal, hazai aukciókon tavaly 23 értékes műtárgyat sikerült visszavásárolni, többek között Nagysándor József honvédtábornok búcsúlevelét vagy egy Barabás Miklós-festményt - sorolt példákat az államtitkár.

Kármán Gabriella, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület műtárgyhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője elmondta: széles körű szakmai összefogással elkészült a hamisítás elleni jogszabály-tervezet.

Beszámolója szerint az évi 51 milliárd eurós forgalmú nemzetközi műkereskedelemben a hamisítványok aránya 10-30 százalék lehet, míg Magyarországon az aukcióra felajánlott tárgyak közül műfajtól függően 15-50 százalékra tehető a hamisítványok aránya. Az általános profilú online kereskedelmi portálokon egy felmérés szerint 90 százalék feletti a "fertőzöttség" - mutatott rá.

A magyar műkereskedelem éves forgalma 15 milliárd forint, ezért nemzetgazdasági és társadalmi érdek is a hamisítás visszaszorítása - tette hozzá. Kármán Gabriella elmondta: a műkereskedelem szabályozásának javaslatával céljuk az üzletszerű műkereskedelem normáinak mértékadó meghatározása a szakmai önszabályozás szabadságának meghagyása mellett.

Főszabály szerint a kereskedelem üzletben folytatódjon, elektronikus csatorna esetén előírás lenne a személyes megtekintés lehetősége, a fogyasztóvédelmi szempontok betartása. A javaslat speciális dokumentációt, az eddiginél teljesebb, az azonosítást lehetővé tevő, naprakész nyilvántartást tenne kötelezővé, a 900 ezer forintot meghaladó érték esetén pedig eredetiségigazolás kiadását írná elő - közölte Kármán Gabriella.

Buzinkay Péter, a Forster Központ műtárgyfelügyeleti irodájának vezetője előadásában arról szólt, hogy Magyarországon a műtárgyakkal összefüggésben évente 700-800 bűncselekményt és egymilliárd forintos kárt regisztrálnak.

Elmondása szerint az iroda feladatai közé tartozik a védetté nyilvánítás, a védettség megszüntetése, a kiviteli engedélyezés, valamint a bűnügyi együttműködés, a lopott műtárgyak nyilvántartása, a restitúciós ügyek kezelése. A nyilvános keresővel ellátott Egységes Műtárgytárban az iroda 93 ezer műtárgyat tart nyilván, köztük a lopott példányokat - fűzte hozzá.

Buzinkay Péter kiemelte: nemcsak a tulajdonosnak, hanem a jogszabály szerint a kereskedőnek és a vásárlónak is kellő körültekintéssel kell eljárnia, ez különösen fontos egy esetleges kártérítési eljárásnál.

(MTI)