Haranglábat állítottak hétfőn a Komárom-Esztergom megyei Császár temetőjében, emlékezve Wohlmuth Ferenc plébánosra, akit száz évvel ezelőtt a Tanácsköztársaság alatt koholt vádak alapján halálra ítéltek, és a falu teljes lakossága előtt felakasztottak.

Orbán Balázs, a miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy Wohlmuth Ferenc kiállása a múltat a jelennel összekötve igazolta, hogy minden korban el kell utasítani a felbukkant izmusokat, hiszen egyedül az ezeréves magyar, keresztény államiság talaján álló Magyarország lehet az, amely biztonságot és jólétet teremt minden magyar ember számára.

"A leghatározottabban elutasítjuk a társadalom mérnöki alakíthatóságát valló hagymázas ideológiákat. És mindegy, hogy érdekből, propagandával, vagy éppen illegális bevándorlók betelepítésével próbálják-e átírni kultúránkat és életmódunkat" - szögezte le Orbán Balázs.

A miniszterhelyettes az Isten, haza, család hármasságát az "emberi élet fundamentumainak" nevezve kijelentette; "a XXI. század kihívásaira készülve is olyan államot kell működtetnünk, amely ezen ősi rendet kiadó alapvetéseket tartja szem előtt".

Beke Gyöngyi polgármester felidézte, hogy a Tanácsköztársaság alatt lefogott császáriak mindegyike megválthatta pénzen a szabadságot, egyedül a plébános esetében tettek kivételt. A korabeli beszámolók szerint kijelentették "a csuhásnak lógni kell".

A papot 1919. június 5-én a községháza előtt felakasztották, előtte fogvatartói magukhoz vették a plébánia megtakarított pénzét. A kivégzést a település minden lakójának végig kellett néznie, korra és nemre tekintet nélkül.

Wohlmuth Ferenc temetésén a tiltás ellenére a környékbeli papok részt vettek, és ünnepélyesen a temető közepén temették el, egyik korábban elhunyt káplánja mellé.

(MTI)