A Magyar Kormány fontosnak tartja, hogy a fogyatékos emberek számára elérhetőek legyenek az önálló életvitelükhöz szükséges szolgáltatások, és ehhez minden segítséget megad. Ennek érdekében a fogyatékosságügyi fejlesztésekre európai uniós forrásokból 103 milliárd forintot fordít a következő három évben. Ez az összeg a szociális területre jutó mintegy 409 milliárd forint negyede – mondta a Miniszterelnökség helyettes államtitkára Miskolcon, azon az ünnepségen, ahol a fogyatékos emberek esélyegyenlőségéért dolgozó Szimbiózis Alapítvány szervezésében, idén tízedik alkalommal adták át az „Év Esélyteremtő Munkahelye” díjat.

Az elismerést Latorcai Csaba nyújtotta át, kiemelve annak fontosságát, hogy az idei esztendő díjazottjai példát mutattak arra, hogyan lehet eredményesen, türelemmel, egymás kölcsönös elfogadásával megélni a mindennapokat, esélyt teremteni a megváltozott munkaképességű embertársaink számára ahhoz, hogy ők is dolgozhassanak, értéket teremthessenek, ezáltal is teljes életet élhessenek.

A Kormány megemelt összegű pénzügyi ellátásokkal, a szolgáltatások fejlesztésével, foglalkoztatási adókedvezményekkel és foglalkoztatási programokkal segíti a fogyatékossággal élőket, aminek köszönhetően közülük ma már kétszer annyi embernek van munkája, mint 2010 előtt.

A miskolci Szimbiózis Alapítvány 1999-ben történt alapítása óta elkötelezett a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű személyek támogatásában. Törekvésük az érintett személyek nyílt munkaerő-piaci elhelyezése, ennek érdekében 14 éve működtetik foglalkoztatást segítő szolgáltatásukat. A már meglévő munkáltatók elismeréseként, és további munkáltatók figyelemfelkeltése érdekében szakmai partnereikkel közösen alapították 2008-ban az „Év Esélyteremtő Munkahelye”Díjat. Célja az, hogy elősegítse a munkáltatók társadalomtudatos, diszkrimináció-mentes foglalkoztatáspolitikájának megvalósítását.

A díjátadó ünnepség kapcsolódik fogyatékos emberek világnapjához, amely az Egyesült Nemzetek Szervezetének 1992-ben hozott határozata alapján, minden év december 3-a. Ez a nap a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira szeretné felhívni a figyelmet.

(Miniszterelnökség)