A budapesti Forrás Galériában rendezték meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozat keretein belül Vargha Mihály erdélyi szobrászművész kiállításának megnyitó rendezvényét, amelynek fővédnökeként Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár tartott megnyitó beszédet.

Latorcai Csaba hangsúlyozta, hogy Magyarország csak akkor lehet erős, céljait csak akkor lesz képes elérni, ha identitását fenntartva, hagyományait megőrizve, kultúráját ápolva halad az értékek mentén. Kiemelte, hogy a Kormányzatnak kötelessége a magyar közösségek fennmaradására és fejlődésére irányuló törekvések támogatása, amely a magyar identitás, a magyar hagyományok és a magyar kultúra ápolásán keresztül biztosítható.

Az államtitkár felhívta arra a figyelmet, hogy az értékek megőrzése, ápolása szempontjából Vargha Mihály szülőföldje, Háromszék a külhoni magyarság zászlóvivőjének számít, amelyhez termékeny munkásságával a szobrász is hozzájárul. Művészete ékes példa arra, hogy a külhoni magyarság kultúrája és hagyományai művészeti alkotások segítségével ismertté válhatnak a nemzetközi közvélemény előtt is. A magyar nemzet számára Vargha Mihályhoz hasonló nagykövetekre van szükség, akik egyéni gondolkodásukon keresztül képesek a közösség, a teljes magyarság ügyét és törekvéseit szolgálni, amelyhez elengedhetetlen a Kormányzat megfelelő támogatása.

(Miniszterelnökség)