Elutasítunk minden kirekesztő eszmét, az antiszemitizmus és a gyűlöletkeltés minden formáját – jelentette ki csütörtökön a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a Páva utcai emlékközpontban.

Dr. Latorcai Csaba felidézte, hogy az Oktatási Minisztérium rendelete 2000-ben – éppen 15 évvel ezelőtt – nyilvánította április 16-át a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjává. Az időpontválasztás oka, hogy 1944-ben április 16-án kezdődött meg Kárpátalján a zsidók gettókba zárása, majd deportálása. Ezen a napon egyben a magyarországi iskolákban is megemlékeznek a holokausztról.

Magyarország Kormánya elkötelezett az áldozatok emlékének ápolása iránt, valamint mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy soha többé ne történhessen meg hasonló tragédia. A politikus szólt arról is, hogy csütörtök délelőtt az Uránia Filmszínházban ünnepélyes keretek között, Richter Gedeon életéről és mártíromságáról emlékeztek meg a résztvevők. Rámutatott arra, hogy Richter Gedeon a zsidótörvények ellenére mindvégig ragaszkodott hazájához, számon tartotta munkásait, és hitte, hogy tevékenysége a betegek gyógyulását szolgálja. Bár lett volna lehetősége, Magyarországot azonban nem hagyta el. A végsőkig kitartott. Tragédiája mindenki számára átérezhetővé teheti a holokauszt szörnyűségét.

A helyettes államtitkár szerint 2015. április 16-án különösen fontos hangosan feltenni azt a kérdést: mit teszünk a 70 évvel ezelőtt a Vészkorszak és a II. világháború által okozott iszonyatos sebekkel? Véleménye szerint először is közösen kell emlékezni és gyászolni a sérelmeket szenvedettekkel és azok leszármazottaival, együtt minden jóakaratú emberrel.

„Másodszor pedig elutasítunk minden kirekesztő eszmét, az antiszemitizmus és a gyűlöletkeltés minden formáját, és a jog eszközével veszünk ezekért elégtételt, a zéró tolerancia jegyében. Ezen túlmenően pedig építkezünk. Hiszen a Vészkorszak és a II. világháború okozta látható sebeket is gyógyítanunk kell, ezért indított a Kormány programot a zsinagógák és az elhagyott temetők rendbetételére és felújítására.”- hangsúlyozta Latorcai Csaba. Szólt arról is, hogy emlékezni kell azokra a honfitársainkra is, akik az Örökkévaló parancsolatait követve, bátran szembe mertek szállni a korabeli hivatalos politikával és embermentőkként cselekedtek. A szeretet örök parancsát követve életüket is készek voltak feláldozni azért, hogy legalább egy üldözött lelket megmenthessenek – tette hozzá. Példaként Almásy Tibor hadnagyot, idősebb Antall Józsefet és Apor Vilmos vértanú püspököt említette. Úgy fogalmazott: „minden egyes megmentett ember az élet igenlése volt a pusztítással szemben. Bátor emberek cselekedete, akik hitték, hogy az élet, erősebb a halálnál.”

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára kiemelte annak fontosságát, hogy a Holokauszt Áldozatainak Emléknapján különös figyelemmel kell fordulni az ifjúság felé. Mert mint mondta: rajtuk múlik, hogy a jövő nemzedékek hogyan alakítják a nemzet jövendő sorsát. Az emlékezés és az emlékeztetés fájdalmakkal teli útját együtt-gondolkodással, együttérzéssel és kölcsönös felelősségvállalással kell végig járni. „Fontos, hogy a mártírok és az embermenő hősök kivételes tetteit és helytállását megismertessük a fiatalokkal, formálva ezáltal világképüket, megerősítve identitásukat, önbecsülésüket. Legyen áldott a mártírok emlékezete.”- zárta beszédét Dr. Latorcai Csaba.

(Miniszterelnökség)