A Közkincs Egyesület kezdeményezése révén a X. kerületi Kőrösi Csoma Sándor sétányon adták át 2014. október 3-án délután a Mozgó Könyvek első könyves pultját. Az ötletet kormányzati és önkormányzati támogatással sikerült célba juttatni. A rendezvényen beszédet mondott Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára is.

Kovács Róbert X. kerületi polgármester a könyvek szeretetét személyes példákon keresztül illusztrálta. ”Misszió indul útjára, és remélem, ez a misszió folytatódni is fog!” – fogalmazott a polgármester.

Latorcai Csaba üdvözölte a Közkincs Egyesület tevékenységét, amelyet a Kormány 2.350.000 forinttal támogatott. Az államtitkár úr jelezte, hogy a támogatás összege elenyésző ahhoz a társadalmi hasznossághoz képest, amelyet az ügy képvisel.

„Tolle, lege!” vagyis „Vedd, és olvasd!” – ezekkel a szavakkal emlékeztetett Latorcai Csaba arra a Szent Ágostonra, akinek életét a könyvolvasás jelentős mértékben megváltoztatta. Az államtitkár elmondta, hogy a könyv képes új ablakot nyitni a világra, képes új nézőpontot adni egy témához. Az ügy folytatásában bízva gratulált az egyesület munkájához.

A rendezvényen felszólalt Jókai Anna írónő is, aki szerint segíteni kell ezt a kezdeményezést, hogy minél több ember lelkét ki tudjuk nyitni. Bíztatott a könyvek vásárlására, amelyek 300 forintos darabáron szerezhetők be.

Boda István a Közkincs Egyesület elnöke köszönetet mondott a támogatásokért, és reményét fejezte ki, hogy a kezdeményezés egyszer határokon is átível majd.

A műsort Dévai-Nagy Kamilla által előadott megzenésített versek színesítették.

(kormany.hu)