Lezárultak a Magyar Falu Program óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztésére, valamint közterület karbantartását szolgáló eszközbeszerzésre irányuló pályázati kiírásai.

A koronavírus-járvány ellenére is töretlen volt az önkormányzatok pályázói kedve, számos hazai kistelepülés adta be kérelmét annak érdekében, hogy megújíthassa óvodáinak udvarait, nyilvános játszótereit, valamint köztereinek gondozását hatékonyabbá tévő eszközöket vásárolhasson.

A tavalyi évben óvodai játszóudvar fejlesztése alprogramban több mint 600 nyertes pályázatot hirdetett a Miniszterelnökség, eszközbeszerzés tekintetében pedig több mint 500 támogatott kérelem született. Az eredmények várhatóan 2020-ban is a tavalyihoz hasonlóan alakulnak, a két pályázati kiírásra együttesen 5 milliárd forint áll rendelkezésre.

A Magyar Falu Program kiemelt célja az 5000 fő és ez alatti lakosságszámú települések népességmegtartó erejének növelése, melynek tekintetében az óvodai és bölcsődei intézményfejlesztések és az alapegészségügyi ellátás korszerűsítése a legfontosabb, hiszen ezek a fejlesztések olyan fiatalokat céloznak meg, akik otthonteremtés, gyermekvállalás előtt állnak.

A helyi életminőség javítását célzó különböző pályázati kiírásokra idén eddig több mint 7000 kérelmet adtak be a kistelepülési önkormányzatok és a történelmi egyházak.

(Miniszterelnökség)