Személyre szabott jogalkotás eredménynek nevezte a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke "úgy játssza el az európai uniós főtisztviselő szerepét", hogy a bevándorláspárti szocialista lista vezetője. 

Gulyás Gergely pénteki budapesti sajtótájékoztatóján rámutatott: ezt az Európai Bizottság szabályzatának egy évvel ezelőtti módosítása tette lehetővé.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Hozzátette: Timmermans mintegy 44 millió forintnak megfelelő javadalmazás mellett tudja a bevándorláspárti listát népszerűsíteni. Ez eddig megengedhetetlen volt az Európai Unióban - mutatott rá.

Mindezt kettős mércének nevezte, mert, ahogy elmondta, ha valaki a magyar európai parlamenti delegáció titkárságát vezeti és a Fidesz listájának 45. helyén szerepel, fel kell függesztenie munkáját és nem kap fizetést.

Timmermans ugyanakkor a "jogállamiságnak nevezett eljárásokban, amelyek valójában boszorkányüldözések", aktív szerepet vállal.

Hozzátette: a bizottsági alelnök ugyan állítása szerint a szocialisták kongresszusára érkezik Budapestre, valójában egy "házasságkötésre", a "magyar posztkommunista baloldal és az antiszemiták közötti" összefogást kívánja hitelesíteni.

Gulyás Gergely kérdésre a választók lenézését és egy hitelességi problémát is látott e mögött. Úgy fogalmazott, a magyar baloldal a saját posztkommunista gyökerei miatt egy antifasiszta harcban látta saját identitását, ugyanakkor egy általuk szélsőjobboldalinak minősített párttal kívánnak "frigyre lépni".

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

"Mivel Soros György legközelebbi szövetségeséről van szó", Gulyás Gergely érdekesnek nevezte, hogy a politikus úgy gondolja, erre felhatalmazást kapott. Szövetségesének semmiképpen sem a választók tekinthetőek - fogalmazott -, hiszen pártja Hollandiában 8 százalékos támogatottságot élvez.

A baloldali főpolgármester-jelöltségre aspiráló Karácsony Gergelytől hallható kijelentéssel kapcsolatban, miszerint a zsidók listázása nem tekinthető nácizmusnak, azt mondta: 2013-ban még ilyen mondatok miatt a szocialistáktól a Fideszig széles körben tüntettek.

Gulyás Gergely felidézte azt is: a német kancellárral kiegészült V4-ek a csütörtöki pozsonyi találkozójukon arról döntöttek: támogatást biztosítanak Marokkó számára a migráció megállításának segítéseként.

Hozzátette: a találkozón szóba kerültek az Európa előtt álló problémák is, amelyek megoldásában, mint mondta, az Európai Parlament és a bizottság már nem tud közreműködni, "eddig is inkább szaporította ezeket". Rámutatott: nemcsak az EP és az EB újul meg, hanem az Európai Tanácsnak is új elnöke lesz.

A következő hétéves uniós büdzsével kapcsolatos egyeztetésről közölte: a jelenlegi költségvetési tervezet elfogadhatatlan, mivel a brit kilépésből következő költségvetési negatívumnál nagyobb arányú következményekkel járna.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az amerikai külügyminiszter jövő heti látogatásával összefüggésben azt is mondta: az Egyesült Államok fontos szövetségese Magyarországnak, "a NATO-ban a legnagyobb szövetségesünk", Oroszországgal hasonló szövetségesi viszony nincs, de egy észszerű gazdasági partnerség egész Európának és így Magyarországnak is érdeke. Megjegyezte, a német álláspont szinte szóról szóra ugyanez.

Az energetikai együttműködéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: a kormány örömmel diverzifikálja a forrásokat, de az árnak versenyképesnek kell lennie.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, nem tartja meglepőnek, ha a külügyminiszter olyan szervezetek képviselőivel is találkozik, amelyeket az Egyesült Államokból is támogatnak. Sajtóhírek szerint Mike Pompeo Magyarországon a Társaság a Szabadságjogokért, valamint a Helsinki Bizottság vezetőivel is találkozik.

A visegrádi országok és Izrael február 18-ai, izraeli találkozójáról annyit közölt: a vendégek hétfőn éjszaka érkeznek meg. A kedd délutánig tartó találkozón a miniszterelnökök végig együtt lesznek, és közös programot is bejelentenek majd.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Közölte azt is: Magyarország nagyra becsüli Törökországnak a migráció megállításában betöltött szerepét, és minden fizetési kötelezettségének eleget tesz ennek segítésére. Az esetleges észak-afrikai menekülthullámmal kapcsolatban azonban kétségének adott hangot, hogy a Frontex képes lenne-e megvédeni az unió külső határait.

A politikus arra a felvetésre, hogy az úgynevezett kamupártoktól nem sikerült beszedni a kampánytámogatást, azt felelte: a forrásokat a pártok vezető tisztségviselőinek személyes vagyonából is be lehet hajtani. Szerinte ennél az összegnél "többe kerülne az országnak", ha a pártok a gazdasági lobbik foglyaivá válnának. Hozzátette: a hatályos jogszabály megváltoztatása az ellenzék és a kis pártok számára lenne előnytelen.

A kilakoltatásokról azt mondta: a kisgyermekes családokról gondoskodni kell, ez az önkormányzatok feladata. A miniszter minősíthetetlen mértékű felelőtlenségnek, a társadalom ellen elkövetett bűnnek ítélte, hogy a szocialisták megengedték, hogy a családok devizában adósodjanak el.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Egy esetleges klímatörvény szükségességét firtató LMP-s felvetésre azt felelte: szívesen tárgyalnak olyan javaslatról, amely túlmutat az Országgyűlés által eddig megtárgyalt számos fenntarthatósággal kapcsolatos jelentésen.

Romániában bebörtönzött két magyar fiatallal kapcsolatban kérdésre azt mondta: a fiatalok feladata az állampolgárság kezdeményezése, de ha van ilyen kérelem, "arra készen állunk". Hozzátette: eltúlzottnak tartja az ítéletet, és a magyar állam minden segítséget megad a fiataloknak, a további jogorvoslathoz.

(MTI/kormany.hu)