A közismerten több évtizede anti-nukleáris álláspontot képviselő osztrák állam a Paks II beruházás formális versenyjogi vizsgálata keretein belül harmadik érintett félként eljuttatta hivatalos álláspontját az Európai Bizottságnak, mint ahogy azt a 2016. február 12-ei határidő lejártáig várhatóan sok más tagállam is a Paks II beruházást támogatóan megteszi.

Az osztrák álláspont benyújtása várható volt, hiszen az osztrák állam anti-nukleáris hozzáállása már a brit Hinkley Point C atomerőművi beruházás esetében is tetten érhető volt, amikor a beruházás állami támogatását jóváhagyó bizottsági döntés ellen pert indított. Az eljárásba a magyar kormányzat is beavatkozik az Európai Bizottság és a Brit Kormány oldalán.

Az osztrák állam ugyanezen az analógián keresztül támadja a Paks II beruházást is, amikor egy esetleges állami támogatás feltételezett hatásait elemzi. Sajnos az osztrák fél nem eléggé tájékozott az esettel kapcsolatosan, így nem ismerte fel, hogy a Paks II beruházás esetében ez az érvelés nem alkalmazható, hiszen az állami támogatás meglétét a beruházás pontos részleteit ismerő Európai Bizottság közel két éves egyeztetés során sem azonosította.

A vizsgálat szemszögéből fontos leszögezni, hogy az uniós alapszerződések értelmében minden tagállamnak joga van arra, hogy meghatározza saját energiamixét. A Magyar Országgyűlés 2009-től kezdve mindegyik parlamenti ciklusban megerősítette, hogy egyetért a jelenlegi atomenergia-termelés részarányának hosszú távú fenntartásával, hiszen így biztosítható a magyar lakosság és ipar számára az olcsó és biztonságos villamosenergia-ellátás.

A Magyar Kormány határozott álláspontja, hogy a Paks II beruházás nem tartalmaz állami támogatást, szabadpiaci körülmények között is versenyképes és megtérülő beruházás. Ezt a Magyar Kormány a Bizottság felé 2015. május 22-én hivatalosan is notifikálta. A kormányzat álláspontját a Rothschild bankház által, nemzetközi összehasonlító adatok alapján elkészített részletes gazdasági elemzés is megerősítette, amely a projekttársaság honlapján, illetve a kormany.hu-n teljes terjedelmében elérhető.

(Miniszterelnökség)