A Magyar Kormány 2016 decemberében hozott döntést a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program támogatásáról. Ennek értelmében 17,2 milliárd forint áll a Miniszterelnökség rendelkezésére a magyar óvodák fejlesztésére a Kárpát-medencében.

2018 végéig legalább 68 új magyar óvoda épül, és több mint 200 újul meg. A program elsődleges célja, hogy megerősítse a külhoni magyar közoktatási rendszer alapját képző magyar oktatási nyelvű bölcsődei és óvodai hálózat.

Az infrastrukturális fejlesztések mellet több száz intézmény részesülhet módszertani csomagokban, illetve úgynevezett Magyar Sarkokban. Az oktatási segédanyagok nagyban hozzájárulnak az óvodai oktatás színvonalának emelkedéséhez, a magyar kultúrához kapcsolódó ismeretek elsajátításához, továbbá a nemzeti identitás erősödéséhez. Az óvodafejlesztési program kiemelt figyelmet fordít a Kárpát-medencei magyar óvodapedagógusok szakmai kompetenciafejlesztésére és didaktikai továbbképzésére is. A szakmai programok megvalósítására 551 millió forintos keret áll rendelkezésre.

Az egyházi fenntartású intézmények tekintetében már zajlik az építési tervdokumentáció kidolgozása, a szükséges hatósági engedélyek beszerzése, az új építésű óvodák esetében pedig az ingatlanok megvásárlása. A nem egyházi partnerek számára biztosított 8 milliárd forintos keretösszeg első részlete szintén hamarosan megérkezik a támogatott szervezetekhez, így várhatóan a nyár folyamán több száz intézmény építése, vagy felújítása kezdődik meg Kárpát-medence-szerte.

Az óvodaprogram komoly figyelmet fordít a magyar nyelvet beszélő cigányságra is. A programnak köszönhetően a magyar nyelvű oktatási rendszerben nevelkedő romák minőségi óvodai oktatásban részesülhetnek, növelhetik a külhoni magyar iskolarendszer bázisát, illetve integrációjukkal erősíthetik a helyi magyar közösségeket.

(Miniszterelnökség)