Megvitatásra került a konzultáció kérdéssor-javaslata az InternetKon szakmai konferencián.
A polgárok határozott állami cselekvést várnak azért, hogy javítsák az internetezés feltételeit Magyarországon – jelentette ki az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció pénteki szakmai konferenciáján, Budapesten Deutsch Tamás, a folyamat előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos.

A hazai digitális világ szakmai és érdekképviseleti szervezeteinek képviselőivel tartott konferencián az InternetKon vezetője elmondta, „Magyarország számára a döntés egyértelmű: az állam vagy aktívan cselekszik az internet fejlesztése és szabadsága érdekében, vagy hazánk menthetetlenül leszakad a nemzetközi versenyben”. Hozzátette, hogy ehhez együttműködő partnerekre van szükség a hírközlési szolgáltatók, az informatikai cégek, a civil szervezetek és a polgárok személyében.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

A miniszterelnöki biztos kiemelte: a polgárok, a cégek és a nemzetgazdaság számára is alapvető versenyképességi kérdés az internet és a digitális szolgáltatások igénybevétele, az állam, valamint a piaci szereplők közös érdeke és felelőssége, hogy minél többen, minél megfizethetőbb módon, minél jobb minőségben és minél biztonságosabban vehessék igénybe ezeket.

A cél az, hogy Európa minél teljesebb mértékben használja ki az internetben rejlő társadalmi és gazdasági lehetőségeket – hangsúlyozta Deutsch Tamás, majd megjegyezte: egyértelműen sikerült azonosítani a konzultáció legfontosabbnak ígérkező témáit. Ezek között említette a világháló mindenki számára hozzáférhetővé tételét, a megfizethető árú szolgáltatást, a digitális kompetenciák oktatását, az adat-, gyermek- és személyiségijog-védelmet, az e-kereskedelem biztonságát és az internetes fogyasztóvédelmet, valamint a gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos témákat és a tartalomipar kérdéseit.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Bódi Gábor, a Miniszterelnökség infokommunikáció összehangolásáért felelős helyettes államtitkára a szakmai konferencián arról beszélt: a korábban megkezdett egyeztetésekre "simul rá" az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció, amelynek eredményeként ősszel elvégezhetik a területen működő kormányzati programok finomhangolását, legyen szó akár a keretrendszer, akár a prioritások változtatásáról.

(MTI/InternetKon)