Magyarország középhatalom a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésének területén – jelentette ki Deutsch Tamás. Az InternetKon vezetője a biztonságos internetről és a nyílt szabványokra, nyílt forráskódra épülő szoftveralkalmazásokról, szolgáltatásokról rendezett konferencián tucatnyi egyetemi, tudományos, kutatói és gazdasági szakemberrel egyeztetett a kérdésben, majd ezt követően Kállay Kristóffal, a MultiRáció Kft. értékesítésért és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatón ismertette az ott elhangzottakat.

Utalt arra, hogy 2011 végén kormányhatározat fogalmazta meg stratégiai célként, hogy az állam területén nagyobb arányban nyílt forráskódú szoftvereket szerezzenek be, ezáltal jóval olcsóbb, biztonságosabb megoldásokhoz juthatnak, élénkítve ezzel a hazai gazdaságot is. Deutsch Tamás elmondta, sok felvetés foglalkozik e kérdéskörrel az internetről szóló nemzeti konzultációra csaknem egy hónap alatt beérkezett, több mint 1200 konkrét kérdés közül is.

A miniszterelnöki biztos kiemelte: már jelentős oktatási, kutatási, fejlesztési és az informatikai iparágban megmutatkozó gazdasági teljesítménypotenciál koncentrálódott Magyarországra. Ezen szereplők állami kutatás-fejlesztési forrásokkal való segítése messze túlmutat e szereplők tevékenységének megkönnyítésén.

Deutsch Tamás azt mondta: indokolt kormányzati eszközökkel támogatni ezen műhelyek fejlesztését és együttműködését, hogy azok megőrizhessék pozícióikat az éles európai versenyben, vagy "komoly kormányzati, állami közreműködésnek köszönhetően továbberősíteni tudják". Majd hozzátette: a korábbi évtizedek eredményei alapján "nem óhaj, vágy, remény, hogy valamifajta állami közreműködésnek köszönhetően egy-két-három év múlva oda juthatunk, hogy beleszólhatunk a nagyok dolgába, hanem ma már Magyarországon ez adottság".

Az InternetKon vezetője olyan eredményekre is utalt a tájékoztatón, minthogy a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszéke elsőnek számít a világ akadémiai fejlesztési szektorában, míg a piaci szereplőket is ide számítva a hatodik helyen áll, olyan cégek mögött, mint az Apple, az Adobe vagy a Google.

– Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a térségből egyetlen intézményként vesz részt egy kilenc európai államot átfogó fejlesztési programban, amely jelentős közvetlen brüsszeli fejlesztési forrásokhoz jut. Ráadásul az intézmény így olyan, kettős diplomát adó képzésekben is részt tud venni, amelyek eredményeként az informatika területén meghatározó európai társintézményekkel működhet együtt – fogalmazott Deutsch Tamás.

(mti/InternetKon)