Magyarország a legmagasabb szinten és többször is elismerte a korabeli magyar kormány felelősségét a holokausztban, ezért ma zéró toleranciát hirdetett a holokauszttagadás és a gyűlöletbeszéd minden formájával szemben - mondta Zágrábban Takács Szabolcs, aki miniszteri biztosként irányította a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) minap lezárult magyar elnökségének munkáját.

A zágrábi magyar nagykövetség és a Magyar Intézet - még a magyar elnökség jegyében - Holokauszt emlékezete, holokauszt emlékhelyek és roma népirtás címmel szervezett szimpóziumot és kiállítást a horvát fővárosban, amelyet Takács Szabolcs és Miro Kovac horvát külügyminiszter nyitott meg.

Az államtitkár elmondta: IHRA-elnökségének idején Magyarország mindent megtett azért, hogy az emberiség legszomorúbb és legszörnyűbb emléke soha ne merüljön feledésbe. Elérte, hogy az IHRA tagállamainak támogatásával az EU új adatvédelmi rendelete korlátozás nélkül biztosít hozzáférést a holokauszttal kapcsolatos levéltári forrásokhoz. Takács szerint az IHRA-nak tovább kell növelnie ismertségét, különösen a fiatalok körében, eszméinek pedig be kell épülniük a jelen és a jövő társadalmába.

Miro Kovac arról beszélt, hogy a holokauszt tartós következményekkel járt Európában, megváltoztatta a kontinens demográfiai képét, egyes országokban a zsidó közösségek meg is szűntek létezni. A másik ilyen veszélyeztetett népcsoport a romáké volt - tette hozzá.

A horvát nép, amely maga is számos megpróbáltatáson esett át, küzd a vallási és a faji előítéletekkel - hangsúlyozta Kovac. A kormány harcolni fog azért, hogy a holokausztot ne felejtsék el, és Horvátországban a fiatal generáció is tudatában legyen ennek a civilizációs és morális katasztrófának és tragédiának - emelte ki.

A konferencia után, amelyen felszólalt többek között az Oscar-díjas, horvát zsidó származású Branko Lustig (a Schindler listája című film producere, maga is holokauszttúlélő), valamint Izrael zágrábi nagykövete, kiállítás kezdődött, amelyet Szita Szabolcs, a budapesti Holokauszt Emlékközpont igazgatója nyitott meg.

A Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetséget (IHRA) 1998-ban hozták létre Göran Persson akkori svéd miniszterelnök kezdeményezésére. Jelenleg 31 tagállama van, tíz ország megfigyelő státusszal rendelkezik, és hat nemzetközi szervezet is részt vesz a munkájában. Magyarország kedden adta át a szervezet soros elnökségét Romániának, amelynek horvátországi nagykövete szintén részt vett a zágrábi rendezvényen.

(MTI)