A migrációs válság kezelésének kérdése uralta az Európai Unió közösségi ügyekért felelős minisztereinek, államtitkárainak keddi luxembourgi tanácskozását, amely az állam-, illetve kormányfők e heti csúcstalálkozóját volt hivatott előkészíteni - számolt be a megbeszélésekről Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára, hozzátéve: a tagállamok jelentős száma ellenzi, hogy a tagállamoknak kötelező kvóták alapján kelljen menekülteket befogadniuk.

A politikus megerősítette, hogy a tagállamok eltérően ítélik meg a kérdést, a visegrádi országok a kötelező kvótákat elutasítják, s csak önkéntes alapon, az államok egyedi jellemzőinek és befogadó képességének figyelembe vételével tartják ezt elfogadhatónak.

Takács tudatta, hogy Magyarország földrajzilag átfogó megoldást szorgalmaz, de az ebben a témában keletkezett uniós dokumentumok továbbra is a földközi-tengeri helyzetre összpontosítanak. Az államtitkár ugyanakkor elmondta, hogy a tanácskozáson több tagállam is elismerte, hogy Magyarország mekkora migrációs nyomásnak van kitéve.

Az uniós ügyekért felelős államtitkár elismerte, hogy a Földközi-tengeren kialakult súlyos helyzet gyors megoldást igényel, ugyanakkor emlékeztetett, hogy hosszabb távon is megoldást kell találni erre a problémára. Takács is megerősítette, hogy Magyarország azt szeretné, hogy a földközi-tengeri migrációs válsággal foglalkozó máltai konferenciához hasonlóan a nyugat-balkáni migrációs nyomással is foglalkozzon nemzetközi konferencia, amely mögé ugyanúgy felsorakozik az uniós intézményrendszer. Takács tudatta, hogy a javaslatot senki sem ellenezte, ami szerinte azt jelenti, hogy kezdik felismerni Magyarország helyzetét, ezért a feladat a téma napirenden tartása.

Újságírói kérdésre Takács elmondta, hogy a magyar-szerb határon felhúzandó kerítés a tanácskozáson sem formálisan, sem informálisan nem került szóba.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a tanácskozáson Macedóniáról is szó volt, s míg Magyarország és 2-3 másik tagország fontosnak tartja, hogy az unió pozitív üzenetet is küldjön Szkopjénak az uniós integráció vonatkozásában, egy tagállam a csatlakozásra történő minden utalást elutasít.

„Ez elvi, stratégiai kérdés Magyarország számára, ebben nem tudunk engedni” - húzta alá Takács Szabolcs, aki szerint végül olyan kompromisszum születetett, amely nem minden tekintetben előremutató, de legalább nem nagy visszalépés.

(Miniszterelnökség)