Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkár előadásában elmondta, hogy „Magyarország már hosszú idő óta növekvő migrációs nyomásnak van kitéve, s mi már régóta próbáljuk tematizálni ezt az unióban. Most el tudtuk érni, hogy Európában jobban foglalkozzanak a nyugat-balkáni migrációs útvonallal”. Magyarország ismét a világ figyelmének középpontjába került, nem feltétlenül a legobjektívebb kontextusban, de migrációs statisztikák magukért beszélnek: idén már többen érkeztek az unióba Magyarországon keresztül, mint a mediterrán térségen át. – fogalmazott Takács Szabolcs.

Az államtitkár szerint  a gondok abból fakadnak, hogy a Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül vezető balkáni útvonalon Magyarországon regisztrálják először a bevándorlókat, holott ezt az első érintett EU-tagállamban, azaz Görögországban kellene megtenni.

„Elég ránézni a térképre, hogy megértsük: nehéz Magyarországra úgy megérkezni a migránsoknak, hogy hazánk legyen az első uniós ország, amelyet érintenek – mégis nálunk regisztráljuk őket először. Mi vagyunk az első ország, amelynek felelősséget kell vállalnia ezekért az emberekért” – fejtette ki Takács Szabolcs.

Kiemelte, hogy hazánkat nagy nyomás éri délről és nyugatról is, de amíg a nyugat-európaiak nem fordítják vissza a migránsokat, addig jönni fognak újak és újak. Az államtitkár szerint Európának ez a legnagyobb kihívása, nagyobb, mint a görög válság – teljesen átalakulhat Európa társadalmi térképe.

Takács Szabolcs szerint e probléma kezelésére az ideiglenes kerítés csak kényszerlépés. Magyarország nem örül annak, hogy ilyen lépésre kényszerítették azok az országok, amelyek a területükön átengedik a menekülteket. „Nekünk nem érdekünk a délvidéki magyarok és az anyaország között egy kerítés, de egyelőre nincs más megoldás” – jelentette ki.

Az európai uniós ügyekért felelős államtitkár a kivándorlás kapcsán hangsúlyozta, hogy az elmúlt hetek eredménye, hogy végre sikerült letisztítani a képet a bevándorlással kapcsolatos terminológiát tekintve az európai közbeszédben, s nem fogják már egy lapon emlegetni az Angliában munkát vállaló román vagy magyar állampolgárt az afrikai bevándorlókkal.

Ezt pozitív fejleménynek értékelte az államtitkár, hozzátéve, hogy bár a magyar kormánynak nem célja, hogy minél többen hagyják el az országot, de kihasználva az unión belüli mozgásszabadságot, a fiatal generációk sokat tanulhatnak, tapasztalhatnak, s ezzel a tudással felvértezve gyarapíthatják majd a nemzetet.

(Miniszterelnökség)