Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöke 2015. augusztus 27-én megnyitotta Szombathelyen a ,,Szemtől Szemben - Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből” című állandó kiállítást.

Az államtitkár megnyitó beszédében kiemelte, hogy a kiállítás a szombathelyi Zsidó Hitközség és a város példaszerű összefogásának eredményeként jöhetett létre. A város fejlődésében évszázadokon át jelentős szerepet játszott a helyi magyar zsidó közösség, ezért a kiállítás „Kiállás azok mellett, akik úgy tesznek a méltó emlékezésért, hogy a vértanúk áldozatát a maguk gyászának érzik, s akik tudják a felelősségüket is”- mondta.

Beszédében kitért a  szombathelyi zsidóság szenvedéseire és kijelentette, hogy a magyar kormány a politikai és jogi elkötelezettség teljességével, az emlékezés aktusaival, az oktatás fejlesztésével és a Holokauszt tanulságaiból fakadó kormányzati intézkedésekkel tanúsít zéró toleranciát az antiszemitizmussal szemben.

Takács Szabolcs ismertette, hogy magyar elnökség évében az IHRA két közgyűlést tart, amelynek következő helyszíne Debrecenben lesz. Hajdú-Bihar megye székhelyét azért választották, hogy minél inkább láthatóvá váljon, hogy vidéken is fejlődnek a zsidó közösségek, és bevonhassák a munkába a vidéki zsidóságot és a helyi közösségeket. A miniszteri biztos hangsúlyozta az össztársadalmi felelősségvállalás fontosságát és a helyi közösségek bevonásának kiemelt jelentőségét is a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség célkitűzéseinek teljesítése érdekében.

(Miniszterelnökség)