Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár 2015. július 21-én megbeszélést folytatott Bruno Maçães, a portugál Külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkárával. A felek egyeztettek az Európai Unió előtt álló legfontosabb kihívásokra adandó válaszokról, többek között a migráció, a görög válság, az orosz-ukrán konfliktus, valamint az Energiaunió és az energiabiztonság kérdéseiről.

A migráció kapcsán Takács Szabolcs megerősítette, hogy Magyarország a nyugat-balkáni útvonalnak köszönhetően az egyik legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállam és ezért nemzeti hatáskörben, illetve európai uniós partnereivel együttműködve, uniós szinten is mindent megtesz a probléma átfogó és fenntartható rendezésének érdekében. Hangsúlyozta: az európai vezetőkben és a közvéleményben is tudatosítani kell, hogy a nyugat-balkáni útvonalra ugyanakkora figyelmet kell fordítani, mint a Földközi-tengeri helyzetre. A portugál államtitkár egyetértett azzal, hogy uniós szinten földrajzilag kiegyenlített megközelítésre van szükség.  A görög válsággal kapcsolatban a felek egyetértettek abban, hogy szolidárisnak kell lenni a görög néppel és üdvözölték a harmadik mentőcsomag lehetőségét, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy az uniós tagság minden tagállamra kiterjedő kötelezettségekkel is jár.

Takács Szabolcs vázolta Magyarország energiabiztonsági helyzetét és megerősítette, hogy az energiaunió kialakításával kapcsolatban figyelembe kell venni a regionális és országspecifikus jellemzőket. A portugál fél, támogatva a tagállamok jogát a felhasználasra kerülő energia megválasztását illetően, reményét fejezte ki, hogy Magyarországon is egyre elterjedtebb lesz a megújuló energia felhasználása is.

(Miniszterelnökség)