Takács Szabolcs Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkár, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) elnöke hivatalában fogadta Robert Berschinski-t, az Egyesült Államok külügyminisztériumának demokráciáért, emberi és szociális jogokért felelős külügyi helyettes államtitkárát.

Az amerikai külügyi vezető júniustól tölti be jelenlegi tisztségét, magyarországi látogatása egyben bemutatkozó megbeszélés is volt, amelynek során ismertette az amerikai álláspontot az IHRA tevékenységével és a magyar IHRA-elnökséggel kapcsolatos kérdésekben. Ezzel összefüggésben további támogatásáról biztosította az IHRA magyar elnöki tevékenységét.

Kép letöltéseTakács Szabolcs az Egyesült Államok külügyminisztériumának demokráciáért, emberi és szociális jogokért felelős külügyi helyettes államtitkárát Fotó: Miniszterelnökség

A megbeszélésen Takács Szabolcs ismertette a 2015. évi IHRA magyar elnökségi programot, kiemelve, hogy  annak középpontjában az antiszemitizmus elleni küzdelem, a Holokauszttal kapcsolatos oktatás előmozdítása, a roma genocídiumról történő megemlékezés, továbbá a szervezet láthatóságának a növelése áll.

Robert Berschinski helyettes államtitkár nagyra értékelte a magyar IHRA elnökség eddigi tevékenységét, ennek részeként a roma genocídium megemlékezése, a romák felzárkóztatása és integrálása terén elért magyar eredményeket is, ugyanakkor kifejezte, hogy az amerikai kormány a nemzetközi szervezetekhez hasonlóan folyamatosan figyelemmel kíséri a romák jelenlegi helyzetét és a romákkal kapcsolatos helyi szintű intézkedéseket is.

Takács Szabolcs kiemelte a magyar kormány politikai és jogi elkötelezettségét az antiszemitizmus elleni küzdelem kapcsán, és megerősítette, hogy a magyar kormány zéró toleranciát tanúsít az idegengyűlölet minden formájával szemben.

A megbeszélés témái között szerepelt a Kormány által támogatott zsinagóga felújítási és zsidó temető helyreállítási program, a Sorsok Háza múzeum illetve a Hóman Bálint szobor kérdése is.

Takács Szabolcs amerikai partnerének tájékoztatást adott a migrációs válság alakulásáról, valamint a magyar kormány által a helyzet kezelése érdekében tett és tervezett erőfeszítésekről.

(Miniszterelnökség)