Takács Szabolcs államtitkár, miniszteri biztos, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megrendezett „Tudomány és államépítés: átfogó megközelítésben” c. izraeli-magyar tudományos és egyetemi együttműködési fórumon tartott előadást 2015. október 21-én.

Takács Szabolcs beszédében kiemelte a magyar Kormány politikai és jogi elkötelezettségét az antiszemitizmus elleni küzdelem kapcsán.

A Holokauszt a magyar nemzet tragédiája, ezért mindent megteszünk a múlt igazságának feltárásáért és a múlttal való szembenézésért. Az utókor felelőssége, hogy rámutasson a jövő nemzedékeknek, milyen előzmények vezettek a Soához és megtanítsa a közös fellépés fontosságát azért, hogy ez a szörnyűség soha többé ne ismétlődhessen meg – mondta.

Takács Szabolcs ismertette a 2015. évi IHRA magyar elnökségi programot, kiemelve, hogy  annak középpontjában az antiszemitizmus elleni küzdelem, a Holokauszttal kapcsolatos oktatás előmozdítása, a roma genocídiumról történő megemlékezés, továbbá a szervezet láthatóságának a növelése áll. Mindenfajta idegengyűlölettel szemben az oktatás lehet a leghitelesebb eszköz, ezért lépéseket teszünk annak érdekében, hogy Magyarországon is hangsúlyosabban jelenjen meg a Holokauszt témaköre az oktatásban, és az IHRA oktatási irányelvei jobban megjelenjenek a magyar tanárképzésben.

Az elnökségünk évében az IHRA célkitűzései világszerte több mint száz kulturális és tudományos eseményen, rendezvényen jelennek meg, és a szervezet két közgyűlést is tart, amelynek első helyszíne Budapest volt, a következő pedig novemberben Debrecen lesz.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a jelenlegi migrációs válság veszélyeire, és leszögezte: a tudományos nemzetközi együttműködés és tapasztalat megosztás hatékonyan járulhat hozzá és megoldást nyújthat a migrációs probléma gyökerének a kezeléséhez, így a migránsok származási országainak államépítéséhez is, mivel a széthulló államok lakosságának elvándorlása az egyik legsúlyosabb kiváltó oka a jelenlegi népvándorlásnak és migrációs válságnak.

(Miniszterelnökség)