Takács Szabolcs államtitkár, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöke szerdán részt vett az IHRA-ról és a holokauszt oktatásról rendezett konferencián Szabadkán.

A szabadkai zsidó hitközség és a polgármesteri hivatal közreműködésével, a szabadkai magyar főkonzulátus által szervezett IHRA-elnökségi rendezvényén tartott előadásában Takács Szabolcs államtitkár ismertette a magyar elnökség programját és eddig elért sikereit. „Minden nemzetközi partnerünk elismerőleg szólt az elnökség eddigi munkájáról” – hangsúlyozta.

Beszédében kiemelte, hogy nem lehet meg nem történtté tenni azt a szörnyűséget, hogy a második világháború alatt a Vajdaságban érték először fizikai atrocitások a vidéki zsidóságot.

Kép letöltéseFotó: Miniszterelnökség

Ugyanakkor elmondta, hogy ezért is örömünkre szolgál ma azt látni, hogy a szabadkai zsidó közösség egy aktív és virágzó közösség. Hangsúlyozta, a magyar kormány által indított zsinagógafelújítási és temetőhelyreállítási program fontosságát, amelynek keretében megvalósul többek között a szabadkai zsinagóga – amely az egyetlen magyar szecessziós stílusban épült zsinagóga – belső terének felújítása is.

Az államtitkár az előadásában beszámolt az IHRA holokausztoktatás terén megvalósított projektjeiről, és a minden ország számára elérhető oktatási irányelveiről, módszertani ajánlásairól, kiemelve a magyar kormánynak az elmúlt években a holokauszt torzításoktól és hibáktól mentes közoktatási tananyagának kidolgozása érdekében tett intézkedéseit.

Takács Szabolcs kifejezte reményét, hogy a holokauszt igaz történelmi narratívája és az IHRA-irányelveknek megfelelő oktatási módszertan a holokauszt-emlékezet ápolásával együtt hozzájárul ahhoz, hogy a fiatal nemzedékek ellenálljanak minden zsidó-ellenes hangulatkeltésnek és gyűlöletnek.

Az államtitkár elmondta: „Magyarországon 2002 óta van kötelező holokausztoktatás az általános iskolai tantervben, illetve világszerte komoly hírt kapott az, hogy az idén a Pázmány Péter Katolikus Tudományi Egyetem is kötelező jelleggel írta elő a holokauszt oktatását.”

Az eseményen Szerbia kormányát képviselő, és egyben a szerb IHRA delegációvezető Roksanda Ninčić, külügyi miniszterhelyettes beszédében hangsúlyozta: „Szerbia kormánya fontosnak tartja, hogy a diákoknak értetően mutassák be a holokausztot. A holokausztot úgy kell bemutatni, hogy az befogadható legyen azon korosztály számára, akiknek előadják, azért hogy a következő generációknak folyamatosan a tudatában legyen az, ami a holokauszt ideje alatt történt, és mit jelentett ez.”

A magyar származású Chava Baruch, a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet kutatójának véleménye szerint a holokausztnak többféle megközelítése is elterjedt világszerte. „A zsidókat azért irtották ki, mert zsidóknak születtek. Ez az alapvető kiindulópont. Mert csak a zsidók ellen volt egy végső megoldás kidolgozva.”

Babity János, szabadkai magyar főkonzul aláhúzta: „Ennek a szörnyű tragédiának a megismertetése nagyon fontos, hiszen van olyan generáció, amelyik ezt csak hallomásból ismeri. Azért, hogy a tolerancia és a béke uralkodjon a 21. század Európájában, a mi feladatunk pedig, hogy itt szűkebben a Vajdaságban.”

Az IHRA elnökség záró programja Szabadkán a Budapest Klezmer Band fellépése lesz 2016 márciusában.

(Miniszterelnökség)