Takács Szabolcs miniszteri biztos, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) elnöke beszédet mondott a pozsonyi Magyar Intézetben az „Egyházak és embermentés a II. világháborúban” című tudományos szimpóziumon 2015. október 5-én.

Az Egyesült Államokban 1992 óta október 5-e a Raoul Wallenberg emléknapja, Magyarországon 2000-től emlékezünk ezen a napon az Embermentőkre.

Kép letöltéseTakács Szabolcs miniszteri biztos, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) elnöke beszédet mond a Raoul Wallenberg emléknapon Fotó: Pozsonyi Magyar Nagykövetség

Takács Szabolcs a Nemzetközi Holokauszt  Emlékezési Szövetség elnökeként beszédében kiemelte: fontos, hogy az embermentőkre történő emlékezés napján az „Egyházak és embermentés a II. világháborúban” témakör tudományos fórumot kaphatott a pozsonyi Magyar Intézetben.  Az emlékezés tudománya amikor tiszteleg az embermentők előtt, akkor azt is láthatóvá teszi, ami a múlton túl van, a jelenben és a jövőben. Ezért fontos, hogy az embermentők cselekedetei, akár egyedül, akár kisebb csoportokban, akár nagyobb egyházi vagy más közösségekben történtek, méltó helyet kapjanak a széles emlékezetben. Az embermentők nem voltak sokan, s biztosan nem voltak, nem lehettek elegen. A jövő nemzedéknek mintát, követendő példát kínálunk, akkor a felelősök mellett a remény cselekvő hőseit is észre kell vennünk és észrevetetnünk. – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Raoul Wallenberg élete és tettei ösztönzést jelentenek arra, hogy amikor kell, cselekedjünk az emberek mentése, az emberiség, azaz önmagunk megmentése érdekében és figyelmeztet rá, hogy az embertelenség elleni küzdelemnek soha nincs vége. Ezért is nyilvánvaló, hogy zéró tolerancia kell az antiszemitizmus és az idegengyűlölet  minden formájával szemben.

A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség, amelynek idén Magyarország az elnöke kezdettől fogva épít mindarra, amit Raoul Wallenberg emlékezete jelent. A magyar IHRA - elnökség fontos célja, hogy a legfontosabb tanulságok a mai világ kihívásai és lehetőségei szerint jussanak el minél többekhez, elsősorban a fiatalokhoz. Az elnökség ezért világszerte több mint száz kulturális és tudományos eseményen, rendezvényen jelenti meg az IHRA célkitűzésit a  jövő nemzedékei számára.

„Tudom, hogy gyakran elhangzik, mégis szükséges kiemelni: semmiképpen sem számít közhelynek az a tanítás, hogy aki egy embert megment, az megmenti az egész emberiséget.”- mondta Takács Szabolcs.

(Miniszterelnökség)