Sem migráns-, sem más kérdésben nincs az unióban Magyarországgal kapcsolatosan a jogállamiságot megkérdőjelező álláspont az Európai Bizottság néhány hete nyilvánosságra hozott közleménye szerint - jelentette ki kedden Brüsszelben Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára.

Az MTI annak nyomán kérdezte erről az államtitkárt, hogy Michael Roth német külügyi államminiszter azt mondta: az Európai Uniónak Magyarországon is érvényesítenie kell a jogállami előírásokat a migránsok tekintetében.

Migrációs kérdésben Magyarországnak az az álláspontja, hogy az EU külső határainak önálló, külső segítség nélküli védelmét kell tekinteni a legfőbb  prioritásnak. Ez Európa erejének és magabiztosságának alapvető feltétele - fogalmazott Takács Szabolcs az EU-országok uniós ügyekben illetékes tárcavezetőinek brüsszeli tanácskozása után. Hozzátette: egyre többen ismerik el az EU-ban, hogy amit Magyarország a migrációval kapcsolatban mond és tesz, annak létjogosultsága van.

A magyar államtitkár véleménye szerint a külső határvédelem nélkül a válság nem fog megoldódni. A határvédelem célja az, hogy a migrációt ellenőrizhető keretek közé lehessen terelni - tette hozzá.

"Magyarország nem a migránsok, hanem az illegális migráció ellen van" - mondta Takács Szabolcs.

Az EU-ügyi tárcavezetők brüsszeli megbeszélésén - a következő, decemberi uniós csúcstalálkozó elkészítéseként - szóba került az a brit javaslatcsomag, amelynek ismert részletei közül néhánnyal Magyarország is egyetért. Az egyik ilyen az EU bizonyos fokú reformjának a javaslata, amely a nemzeti parlamentek szerepének hangsúlyosabbá tételét célozná. A javaslatcsomag szerint a nemzeti parlamentek bizonyos csoportjának többségi véleménye befolyásolni tudná az európai döntési folyamatokat.

Takács Szabolcs szerint fontos brit javaslat a szociális szabályozás átalakítása is, hiszen Magyarország szintén a munkában eltöltött időt jutalmazza. Igaz ez azokra a magyarokra is, akik dolgozni, és nem a szociális juttatásokért mennek Angliába - jegyezte meg Takács Szabolcs, és kiemelte: arra tett javaslatot brit kollégáinál, hogy tegyenek különbséget az Európán kívülről érkezők és az uniós jogukkal élő európai állampolgárok között.

A keddi brüsszeli megbeszélésen a jogállamiság témájában folytatott vita kapcsán az államtitkár megemlítette azt a luxemburgi javaslatot, amely arra tesz kísérletet, hogy a jogállamiság alapjait érvényesítse a digitális korban. A vitában - mondta el Takács Szabolcs - hangsúlyosan került elő az idegengyűlölet, azon belül az antiszemitizmus és az erősödő muszlimellenesség kérdése. A résztvevők szerint erről - a gyűlöletbeszéd és a szólásszabadság között húzódó feszültség feloldása érdekében is - párbeszédet kell kezdeni.

Az államtitkár a tanácskozáson elhangzott hozzászólásában kiemelte a holokausztoktatás magyarországi bevezetését, hangsúlyozva az oktatás szerepét a gyűlöletbeszéd megfékezésében. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az unióban nincs olyan szabályozás, ami meg tudná akadályozni az idegengyűlölő tartalmak terjesztését a globális média eszközein keresztül.

(MTI)