Az Európai Uniónak nem kizárólag a menekültek és migránsok integrációját kellene a zászlajára tűznie, legalább ugyanilyen fontosnak kellene lennie annak, hogy megteremtse a feltételeit az érintettek jövőbeli hazatérésének - jelentette ki Takács Szabolcs államtitkár.

A Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára az Általános Ügyek Tanácsának keddi ülésén kiemelte: az integráció mellett fontos cél kellene, hogy legyen a menekültek repatriálása is, amelyre a nemzetközi jogi előírásoknak megfelelően kell sort keríteni. Hozzátette, ehhez azonban szükség van arra, hogy megszűnjenek az okok, amelyek miatt az érintettek elhagyták a lakóhelyüket.

Takács Szabolcs arról tájékoztatta telefonon az MTI-t, hogy a tanácskozáson ő és mások is hangsúlyozták: integrálni csak azt lehet, aki hajlandó integrálódni, mindkét félnek együtt kell működnie, az integrálónak és az integráltnak is. A keddi brüsszeli megbeszélésen a jogállamiság témájában folytatott vita során az államtitkár fontosnak tartotta tisztázni, hogy terminológiailag és az eljárás tekintetében is különbséget kell tenni gazdasági migránsok és menekültek között. Mint mondta, ez az utóbbiaknak is érdekében áll.

Az államtitkár emellett hangsúlyozta: látható, hogy a gazdasági migránsok esetében nem működnek a kötelező mechanizmusok, csak az önkéntes felajánlások. Takács üdvözölte, hogy az uniós külügyminiszterek előző napi találkozóján Orbán Viktor miniszterelnök Schengen 2.0 javaslatcsomagja is bekerült az elfogadott nyilatkozatba. Az államtitkár ennek kapcsán elmondta, az Európai Unióban egyre szélesebb körű egyetértés van arról, hogy a származási és tranzitországokkal folytatott együttműködés nagyon fontos elem kell, hogy legyen a migrációs válság fenntartható kezelésében.

Kijelentette továbbá, sokan értékelik, hogy a magyar kormánynak van egy konstruktív javaslatcsomagja a válságkezelésre, amelynek az átfogó alkalmazásával Takács Szabolcs szerint jelentősen csökkenteni lehetne az Európát érő migrációs nyomást.

(MTI)