Molnár Balázs európai igazgató 2018. június 11-én megbeszélést folytatott Bécsben Alexander Schallenberggel, az osztrák Kancellária Hivatal EU-elnökség koordinációjáért felelős főcsoportfőnökével, osztrák európai igazgatóval a hamarosan kezdődő osztrák elnökség prioritásairól.

A tárgyalás során Alexander Schallenberg jelezte, hogy az Európai Unió napirendjén szereplő kiemelt témákra tekintettel Ausztria intenzív elnökségre készül. A közös európai menekültügyi rendszer reformja kapcsán elmondta, hogy amennyiben a bolgár elnökségnek nem sikerül megállapodást elérni a júniusi Európai Tanácson, Ausztria új megközelítést alkalmazva kezdené meg a tárgyalások vezetését. Molnár Balázs felhívta a figyelmet a következetesen képviselt magyar álláspontra, miszerint határozottan elutasítjuk a kötelező relokációt, illetve, hogy a hangsúlyt a megfelelő határvédelemre kell helyezni.

A többéves pénzügyi keret vonatkozásában Ausztria – annak ellenére, hogy a magyar állásponttal összhangban véleményük szerint is aggályos, hogy a 2019-es európai parlamenti választások miatt olyan testület hozna a jövőre vonatkozó döntés, amely hamarosan megszűnik – igyekszik majd előrehaladást elérni.

Az osztrák elnökség prioritásai között szerepel a nyugat-balkáni bővítés előmozdítása is. „A védelmet biztosító Európa” koncepciója mentén Ausztria kiemelt figyelmet szentel majd az Európai Unió szomszédságának stabilitására és biztonságára. A magyar európai igazgató az osztrák megközelítéssel egyetértve hangsúlyozta, hogy az EU ambiciózusabb hozzáállására van szükség: a csatlakozási folyamatban elöljáró Montenegró és Szerbia számára konkrét csatlakozási dátum meghatározása előmozdíthatná a teljes régió európai orientációját.

A magyar szempontból kiemelt jelentőséggel bíró Mobilitási Csomag kapcsán Molnár Balázs jelezte, Magyarország kiegyensúlyozott kompromisszumos megoldásra számít az osztrák elnökség vezetése alatt folytatódó tárgyalások során. Fontos, hogy olyan végső megoldás szülessen a fuvarozói szektorban dolgozó munkavállalók tekintetében, amely valamennyi tagállam számára elfogadható.

(Miniszterelnökség)