Az elmúlt hetek kormányzati fellépésének, diplomáciai erőfeszítéseinek eredményeként mindenki érti Európában, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonallal érdemben kell foglalkozni - mondta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, miután Luxemburgban részt vett az Általános Ügyek Tanácsának informális ülésén.

Az államtitkár elmondta, abból az alkalomból rendezték az ülést, hogy Luxemburg július 1-jén vette át az EU soros elnökséget. A tanácskozáson a 28 uniós tagállam és a csatlakozásra váró országok miniszterei áttekintették a következő hat hónapra szóló elnökségi programot.

Takács Szabolcs kiemelte: a Magyarország szempontjából is lényeges migráció uralta a tanácsülés napirendjéd. Hozzátette: a résztvevők az ülésen megerősítették, hogy kora ősszel Budapesten konferenciát rendeznek a nyugat-balkáni útvonallal kapcsolatban.

Úgy vélte, abból a szempontból egyedülálló volt a mostani ülés, hogy mindazon országok képviseltették magukat, amelyeket e nyugat-balkáni útvonal érint.

Ezen országok miniszterei a felelős hozzáállást hangsúlyozták, valamint azt, hogy csak együttműködve lehet kezelni a kihívást - idézte fel.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az EU bővítése is szerepel a luxemburgi elnökség napirendjén.

Ezen kívül a görög válság is szóba került, továbbá az, hogy Európában, az eurózónán belül milyen gazdasági, kormányzati politikát kell folytatni ahhoz, hogy sokkal fegyelmezettebb gazdasági mechanizmusok érvényesüljenek - mondta. Takács Szabolcs közölte: mindez Magyarországnak azért fontos, mert az eurózónán kívüli országoknak is számít, hogy az övezeten belül stabilitás legyen.

(MTI)