Magyarország továbbra is fellép az antiszemitizmus ellen, igyekszik visszaszorítani a zsidó közösségek elleni, Európában ma is tetten érhető gyűlölet terjedését - mutatott rá Takács Szabolcs csütörtökön Bukarestben, ahol a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) román elnöksége által szervezett tanácskozáson vett részt.

(Videó forrása: MTVA)

Románia márciusban Magyarországtól vette át az IHRA elnöki tisztét. A magyar kormány a szervezet célkitűzéseit, az antiszemitizmus oktatáson keresztül való visszaszorítását továbbra is fontos feladatának tekinti, továbbviszi ennek az elköteleződésnek a tartalmát - mondta az MTI-nek Takács Szabolcs, aki miniszteri biztosként irányította az IHRA magyar elnökségének munkáját.

"A holokauszt az egyik nagy tragédiája volt a magyarság történelmének, a sok-sok huszadik századi tragédia mellett. Nem kell relativizálni, melyik volt nagyobb vagy kisebb: mindegyik nagyon súlyos volt. Elvesztettük 600 ezer magyar honfitársunkat a holokauszt idején, akik nagyon sokat tettek az azt megelőző időszakban Magyarország társadalmi, gazdasági fejlődéséért" - fogalmazott Takács Szabolcs.

Magyarország az IHRA soros elnöksége átadásakor azt javasolta a román félnek, hogy közösen újítsák fel a kolozsvári zsinagógát. "Erre van egy szép határon átnyúló példa: jelenleg is folyamatban van a szabadkai szecessziós zsinagóga felújítása a szerb és magyar kormány közös finanszírozásában" - emlékeztetett az államtitkár, hozzátéve: önmagában is üzenetértékű, ha két szomszédos ország együtt tud működni egy ilyen kérdésben.

Takács Szabolcs bukaresti látogatása alkalmából román kollégájával, Cristian Badescu európai ügyekért felelős külügyi államtitkárral külön is egyeztetett, egyebek mellett tájékoztatta román partnerét Orbán Viktor miniszterelnök áprilisban megfogalmazott, Schengen 2.0 elnevezésű tízpontos javaslatcsomagjáról.

Megbeszélésükön bebizonyosodott: az EU-tagállamok teendőit összefoglaló csomagnak nagyon sok olyan pontja van, amelyről a román és a magyar kormány hasonlóan gondolkodik. Románia is ellenzi a migránsok kötelező kvóták alapján történő szétosztását és Magyarországhoz hasonlóan kedvezményezettje a kohéziós alapoknak. Mindkét fél számára fontos az európai integráció szociális dimenziója is, Románia és Magyarország egyaránt érdekelt abban, hogy az európai állampolgárok szabad munkavállalása, a vállalkozások, szolgáltatások szabad mozgása továbbra is megmaradjon - sorolta az államtitkár.

Takács Szabolcs azt is hangsúlyozta: az európai energiaunió megvalósulásához, a tagállamok energetikai biztonságának növeléséhez elengedhetetlen a szomszédos államok hálózatainak valós összekapcsolása. A magyar fél ezért most is jelezte: konkrét előrelépést vár Bukaresttől a magyar-román földgáz-interkonnektor kétirányúsítása érdekében. A két ország között megépült interkonnektor egyelőre csak azt teszi lehetővé, hogy Románia kapjon földgázt Magyarországtól.

(MTI)