Magyarország úgy véli, hogy különbséget kell tenni a bevándorlók és a menekültek között, továbbá elutasítja az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszert, és ezzel az álláspontjával nem lóg ki az uniós tagállamok közül - mondta Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár.

Az államtitkár kedden Brüsszelben részt vett az EU Általános Ügyek Tanácsának ülésén, amelyen az Európai Tanács júniusi ülésének előkészítése és a bevándorlás kérdése volt a fő téma.

A tanácskozás után az MTI-nek kifejtette: az Európai Tanács április 23-án tárgyalt a bevándorlás ügyéről, az Európai Bizottság pedig május 13-án tett közzé stratégiai dokumentumot a témáról. Magyarország a bevándorlás kérdésére összetett ügyként tekint, és tisztában van azzal, hogy az európai országoknak morális és humanitárius kötelezettségei vannak a politikai menedékjogra jogosultakkal szemben - mondta. Közölte: Magyarország is megfelel e kötelezettségeknek, teljes mértékben betartja a vonatkozó nemzetközi szerződéseket.

Takács Szabolcs ugyanakkor arra is felhívta az ülésen a figyelmet, hogy mivel európai problémáról van szó, európai válságkezelésre van szükség, és figyelembe kell venni az egyes országok sajátosságait, valamint azt, hogy a jelenlegi európai bevándorláspolitika gyengeségeit sokan kihasználják.

Elmondta, Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek szerint különbséget kell tenni a menekültek és a bevándorlók között. A politikai menedékjogra jogosultaknak meg kell adni a nemzetközi védelmet és minden segítséget, különösen akkor, ha az életük veszélyben van. Viszont minden eszközzel fel kell lépni annak a bevándorlásnak a visszaszorítására, amely az európai politika kihasználására irányul, a gazdasági jellegű migrációt más megközelítéssel kell kezelni - vélekedett.

Az államtitkár a bizottság dokumentumával kapcsolatban közölte: jó, hogy az uniós testület is igyekszik konstruktívan részt venni ebben a vitában, de aggályos, hogy nem a tanács áprilisi következtetéseiből indul ki. Magyarország sem fogadja el, hogy Brüsszel kötelező kvótát határozzon meg a tagállamoknak, és ebben teljes az egység a visegrádi országok között, továbbá a balti államok, Franciaország és Nagy-Britannia is ezen az állásponton van - mutatott rá. Hozzátette: a kötelező kvóták bevezetése nem járulna hozzá a megoldáshoz, és ezzel a megközelítéssel Magyarország nem lóg ki a sorból, hasonlóan gondolkodik, mint a régió többi országa.

Takács Szabolcs úgy látja, a kérdésben folytatott vita során nemcsak a Földközi-tenger felől, hanem a Nyugat-Balkánon át érkezők problémájára is figyelni kell. A lakosságszámhoz viszonyítva Svédország után Magyarországnak kell a legtöbb menekülttel foglalkoznia, az utóbbi két évben mintegy húszszorosára nőtt a Magyarország irányába érkezők száma - mondta.

Az államtitkár végül arra is kitért, hogy Európának meg kell találnia azokat a megoldásokat, amelyek révén a kiinduló országokban tudják javítani a helyzetet, bár ez nyilvánvalóan nem egyszerű.

(MTI)