Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2016. május 5-én munkalátogatáson fogadta az Európai Unió Tanácsa soros elnökségét július 1-től betöltő Szlovákia EU-ügyi államtitkárát.

A megbeszélésen szó esett a 2016 második felében esedékes szlovák elnökség előkészítéséről, az elnökség napirendjén várhatóan szereplő témákról, aktuális európai uniós kérdésekről, továbbá kétoldalú és V4-es együttműködési lehetőségekről egyeztettek a partnerek.

Kép letöltéseFotó: Miniszterelnökség

Ivan Korcok a találkozón megállapította: Szlovákia és Magyarország kapcsolatai az elmúlt években minden téren fejlődtek és kivételesen jónak mondhatók, amit még akkor is fontos hangsúlyozni, ha ilyen közeli partnerek között ezt hajlamosak vagyunk természetesnek tekinteni. A felek egyebek mellett a migrációról és a visegrádi együttműködés jövőjéről is tárgyaltak, egyetértve abban, hogy az Európai Bizottság dublini rendszer átalakítására tett tegnapi javaslata ebben a formában mindkét ország számára elfogadhatatlan, különösen a méltányossági mechanizmusból való kimaradás esetén fizetendő ún. „szolidaritási hozzájárulásra” vonatkozó javaslat.

A Bizottság javaslata nem átfogó, nem foglalkozik például a védelemre nem jogosult migránsok visszaküldési rendszerével. Takács Szabolcs a tárgyalások során utalt a magyar miniszterelnök Schengen 2.0 akciótervére, amely alkalmas lenne a problémakör átfogó kezelésére. Takács Szabolcs magyar EU államtitkár hangsúlyozta: Magyarország elutasítja a kényszerbetelepítés és a pénzbüntetés minden formáját.

A felek egyeztettek az Egyesült Királyság uniós tagsága ügyében tartandó júniusi referendumról is, egyetértve abban, hogy London Európai Unióban maradása mindkét országnak politikai és gazdasági érdeke. Mindketten kiemelten fontosnak nevezték, hogy a jelenlegi válságos időszakban a visegrádi országok az európai uniót érintő kérdésekben olyan hozzáadott értéket képviseljenek, amely minden téren hozzájárul a kontinens fejlődéséhez, és Európai egyik fő gazdasági motorjaként pozitívan jeleníti meg a régió szerepét. A partnerek egyetértettek abban, hogy a visegrádi országoknak proaktívan kell fellépniük az EU-n belül olyan témákkal összefüggésben, amelyek hozzáadott értékkel bírnak, nyílt párbeszédet folytatva azon országokkal is, amelyek egyes kérdésekben tőlünk eltérő álláspontot képviselnek.

A szlovák államtitkár jelezte, hogy a június 23-i brit EU-referendum miatt június végére halasztották a szlovák elnökségi program véglegesítését. A referendum utáni helyzet kezelése mellett az elnökség prioritásai között szerepel a migráció, a terrorizmus elleni harc, a digitális belső piac, az energiaunió, továbbá a Nyugat-Balkán országainak uniós integrációja is. Szlovákia elnöksége alatt esedékes a 2014–2020-as időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret felülvizsgálata, a 2017-es költségvetés is, amely nehéz tárgyalásokat vetít előre. Takács Szabolcs támogatásáról biztosította a szlovák EU-elnökséget.

(Miniszterelnökség; Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárság)