A magyar elnökség legnagyobb sikere, hogy a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) elérte azt, hogy az unió új adatvédelmi rendelete nem korlátozza a hozzáférést a holokauszttal kapcsolatos iratokhoz - mondta szerdán Brüsszelben Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, aki miniszteri biztosként irányította az IHRA magyar elnökségének munkáját.

Az elképzelhetetlen valósággá vált a 20. század közepén, amikor emberek millióinak kellett félelemben élnie és szembenéznie a legrosszabbal, amelyről a felnövekvő generációk egyre kevesebbet tudnak - fogalmazott Takács Szabolcs. Ezért az elmúlt évben, IHRA-elnökségének idején Magyarország mindent megtett az emberiség legszomorúbb és legszörnyűbb emlékének ápolásáért és a felejtés ellen, elérte, hogy a holokausztkutatással kapcsolatban minden levéltári anyag korlátlanul hozzáférhető legyen - mondta az államtitkár a magyar elnökség lezárása alkalmából tartott ünnepségen a Balassi Intézetben.

Magyarország kompromisszumok nélkül elkötelezett az antiszemitizmus és a gyűlölet minden formájával szemben, elnöksége idején is törekedett a holokauszt emlékezetének megőrzésére és a holokauszttal kapcsolatos tudományos kutatás és oktatás ügyének előmozdítására - hangsúlyozta Takács Szabolcs.

Az IHRA tagállamainak támogatásával sikerült elérni, hogy az unió új adatvédelmi rendelete korlátozás nélkül biztosít hozzáférést a holokauszttal kapcsolatos levéltári forrásokhoz. Az államtitkár szerint ez az IHRA működésének eddigi legnagyobb sikere, mert a szervezet most először tudta érvényesíteni szempontjait egy másik nemzetközi szervezetben.

Takács Szabolcs felhívta a figyelmet arra, hogy Európa számos országában, illetve a világban egyre több helyen az antiszemitizmus új formája tapasztalható. Ezzel kapcsolatban a magyar IHRA-elnökség programjai közül azt a konferenciát emelte ki, amelyet a nemzetközi szövetség antiszemitizmussal és holokauszttagadással foglalkozó szakbizottságával közösen szervezett a holokauszt közbeszédben való megjelenéséről tavaly ősszel Budapesten.

Takács Szabolcs elmondta, hogy "zéró toleranciára" van szükség a holokauszttagadás, a gyűlöletbeszéd minden formájával szemben ezért a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetségnek tovább kell növelnie ismertségét, különösen a fiatalok körében. Véleménye szerint meg kell vizsgálni a szervezet hatékonyságát, hogy az IHRA oktatási elvei alakítói legyenek a jelen és a jövő társadalmának.

Magyarország kedden adta át a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnökségét a tisztséget a következő 12 hónapban betöltő Romániának. Az átadási ünnepséget Berlinben, a nemzetközi szervezet főtitkárságának székhelyén tartották.

(MTI)