Az Európai Unió tagállamai kimondták, a migrációs válság kapcsán kulcskérdés, hogy miként tudjuk megvédeni az unió külső határait - közölte az európai uniós ügyekért felelős államtitkár a tagországok európai ügyekkel foglalkozó tárcavezetőinek luxembourgi tanácskozása után.

Takács Szabolcs elmondta, hogy az Általános Ügyek Tanácsa (ÁÜT) néven ülésező testület a keddi luxembourgi megbeszélésén egyebek közt áttekintette az Európát érintő illegális bevándorlás kérdéseit.

Az államtitkár úgy látja, hogy Európában végre "elkezdtek beszélgetni azokról az ügyekről, amelyekről már sokkal korábban kellett volna".     Hozzátette: Magyarország a határvédelem megerősítésének fontosságát már a válság kirobbanása óta kiemelten hangsúlyozza, ahogyan azt is, hogy a menekülthullám megoldása az Európai Unió területén kívül keresendő.

A politikus a telefonon adott keddi nyilatkozatában leszögezte, amennyiben egy uniós tagállam nem képes arra, hogy önállóan megvédje határait, akkor segítséget kell neki nyújtani.

Tájékoztatása szerint az ülésen a származási és tranzitországokkal való együttműködés fontossága is szóba került, és ennek kapcsán az államtitkár hangsúlyozta, hogy Törökország, Jordánia és Libanon mellett Irakot is abba az országcsoportba kellene sorolni, amely a menekültválság által leginkább sújtott közel-keleti államokat foglalja magában.

Takács Szabolcs újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a tanácskozáson szóba került a menekültügyet szabályozó dublini előírások lehetséges reformja. Szerinte két lehetőség van: vagy minden EU-tagállam teljes körűen végrehajtja a dublini mechanizmus jogi kötelezettségeit, és akkor kiderül, hogy a rendszer működőképes-e, vagy ha vannak gyengébb láncszemek, hiányosságok és szelektíven hajtják végre a jogi kötelezettségeket, akkor egyértelműen kimondható, hogy nem működik a dublini eljárásrend, ebben az esetben viszont annak újratárgyalása szükséges.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország a dublini előírásokat és a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet szabályait is betartja.

(MTI)