2015. április 15-én Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár fogadás keretében köszöntötte az Európai Uniós tagállamok nagyköveteit és mutatta be az Európai Uniós ügyekért felelős új struktúrát.

Beszédében elmondta, hogy az európai uniós ügyek kormányzati szintű koordinációjának átszervezése nem csupán strukturális, hanem egyben szimbolikus döntés is. Több mint tíz évvel az uniós csatlakozásunk után az európai uniós ügyek minden magyar állampolgár és gazdasági szereplő életét érdemben befolyásoló össztársadalmi, belpolitikai üggyé váltak, így a Miniszterelnökség képes olyan hatékony szervezeti és szakmai keretet nyújtani, amely lehetővé teszi a nemzeti érdekek érvényesítését és a hatékony kommunikációt a Kormány és az európai uniós intézmények között.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Hangsúlyozta, hogy a Kormány kiemelt célja az európai uniós intézményrendszerekkel történő szorosabb együttműködésen túl, a 27 tagállam képviseleteivel és a tagállamok fővárosaival történő közvetlen kommunikáció megerősítése.

Magyarország motivált a jól bevált tagállami példák saját rendszerébe történő átültetésére, amely érdekében Takács Szabolcs szorosabb együttműködést szorgalmazott a követségek vezetői és az Európai Uniós Államtitkárság között.

(Miniszterelnökség)