Emelte a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) jelentőségét az, hogy az intézmény képviseltette magát az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közgyűlésen - jelentette ki a csütörtöki eseményt követően Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, az IHRA soros elnöke.

Takács Szabolcs a január 27-én tartandó nemzetközi holokauszt emléknap kapcsán szólalt fel az EBESZ Bécsben rendezett közgyűlésén.

Kép letöltéseFotó: Bécsi Állandó EBESZ Képviselet

Az államtitkár az MTI-nek adott interjújában hangsúlyozta: a magyar elnökség ideje alatt számos olyan esemény történt, amely ismét rávilágított arra, hogy az antiszemitizmus jelen van Európában. A közgyűlésen ezért áttekintették azokat az Európát ért kihívásokat, amelyek az antiszemitizmus új formájának megjelenéséhez vezettek, és kitértek arra is, hogy az IHRA és a szervezetben résztvevő kormányok hogyan tudnának hozzájárulni ezen jelenségek kezeléséhez.

Takács Szabolcs kiemelte: mindenképpen hangsúlyváltást jelent a korábbi időszakhoz képest, hogy több delegáció, az Egyesült Államok, Izrael és Kanada is kiemelve nyilatkozott a magyar elnökség előző évi munkájáról és a magyar kormány döntéseiről.

Úgy vélték, hogy mindez hitelesíti a magyar kormány elkötelezettségét az antiszemitizmus elleni küzdelemben - mondta az államtitkár.

A politikus hangsúlyozta: az IHRA sajátos szervezet, mert a 31 tagországból nemcsak kormányzati szereplők vesznek részt a munkájában, hanem a kormánytól független oktatási szakértők, történészek és kutatók is.

Ők azon dolgoznak, hogy a holokauszt teljes körű feltárása hozzájáruljon azon társadalmi jelenségek csökkentéséhez, amely erősíti a zsidó közösségekkel szembeni ellenérzéseket - világított rá.

Az IHRA Göran Persson volt svéd kormányfő kezdeményezésére alakult nemzetközi kormányközi szervezet, 31 tagállamot és 8 megfigyelő országot fog össze, legfőbb célja, hogy elősegítse a holokauszt emlékezetének megőrzését, a holokauszttal kapcsolatos tudományos kutatást és oktatást. Magyarország 2015 márciusától egy éven át tölti be az IHRA soros elnöki tisztségét, amelyet Romániának ad majd át.

További információk az IHRA angol nyelvű oldalán találhatók.

(MTI)