Egyre jobb Brüsszelben magyarnak lenni, ugyanis egyre több európai uniós tagállam veszi át azt a gondolkodást, amelyet Magyarország a migrációs válság kezdete óta következetesen képviselt - jelentett ki Takács Szabolcs az általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszteri EU-tanács ülését követően Brüsszelben.

A Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára kifejtette: a tagországok állam- és kormányfőinek múlt pénteki máltai találkozóján elért eredmények előremutatóak, ugyanis az Európai Unió a külső határok védelmének erősítését sürgeti, valamint Európa határain kívül kívánja kezelni a migráció okait, érdemben csökkentve a migrációs nyomást.

Ezzel együtt azt is látni kell, hogy az Európai Bizottság és néhány tagállam továbbra is a bevándorlók tagországok között kötelező elosztási kvótái mellett kardoskodik - tájékoztatott az államtitkár.

Kiemelte, hogy az unión belüli szabad mozgást semmilyen okból nem lehet korlátozni - legyen szó Brexitről vagy migrációról -, ugyanis az uniós polgárok számára legnagyobb érték kerül veszélybe.

Takács Szabolcs aláhúzta, Magyarország nem ért egyet a szabad mozgást korlátozó intézkedésekkel, azzal együtt, hogy a mostani találkozón a miniszterek az Európai Bizottság ajánlása alapján jóváhagyták a schengeni övezeten belüli, néhány uniós tagállam által ideiglenesen bevezetett határellenőrzés további három hónappal való meghosszabbítását.

Hozzátette, a Brexitre való hivatkozással senkinek nem áll jogában az uniós polgárok szabad mozgását korlátozni. Be kell bizonyítani, hogy a kelet- és közép-európai munkaerő milyen hozzáadott értéket jelent Európa általános versenyképességéhez, és mennyiben járul hozzá az adott ország gazdasági növekedéséhez - szögezte le.

Az államtitkár az uniós állam- és kormányfők márciusi találkozójának programjával kapcsolatban elmondta, a vezetők meg kívánják erősíteni azt a döntést, amely szerint növelni kell a védelmi kapacitást. Ez a NATO-ban vállalt kötelezettségekkel összhangban Európa számára megnyugtató jövőképet biztosítana a biztonság külső és belső dimenzióit illetően is - húzta alá Takács Szabolcs.

(MTI; kormany.hu)