Dánia sok szempontból egyetért Magyarországgal abban, hogy miként kellene a migrációs válságot kezelni - mondta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára koppenhágai látogatásáról beszámolva hétfőn az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Az államtitkár közölte: Koppenhágában egyeztetett Michael Starbaek Christensennel, a dán külügyi államtitkár-helyettessel és Lone Dencker Wisborggal, a dán külügyminisztérium külpolitikai államtitkárával. A megbeszélések egyik kiemelt témája a migráció volt.

Kép letöltéseDánia sok szempontból egyetért Magyarországgal Fotó: Koppenhágai Külképviselet

Dánia sajátos helyzetben van, mert az uniós bel- és igazságügyi együttműködésben rá nézve nem kötelezők a döntések, azonban Dánia sok tekintetben egyetért Magyarországgal abban, hogy miként kellene ezt a válságot kezelni. Koppenhága is úgy gondolja, hogy az EU külső határainak védelme fontos, ahogyan az is, hogy az unióval határos országokban létrejöjjenek azok a hot spotok, az uniós regisztrációs állomások, amelyek nem választhatóak lennének a migránsoknak, hanem kötelező elemei annak az eljárásnak, amelyben arról döntenek, hogy ki menekült és ki gazdasági bevándorló-mondta el Takács Szabolcs.

Dánia szerint lényeges továbbá javítani az életminőséget a törökországi, jordániai és libanoni menekülttáborokban, hiszen ez kell ahhoz, hogy az ott élők megfontolják, hogy ott maradnak és nem indulnak el Európába. Abban is egyetértettek a dán tárgyalópartnerekkel, hogy az EU fejlesztéspolitikáját is át kellene gondolni úgy, hogy olyan országokra, régiókra összpontosítsanak, ahonnan jellemzően nem menekültek, hanem gazdasági migránsok érkeznek - tette hozzá.

Dánia megértő Magyarország helyzetét illetően, és úgy gondolja, hogy kizárólag egy áthelyezési mechanizmussal nem lehet megoldani a kérdést, hiszen ez csak tüneti kezelést jelentene, és nem foglalkozna az okokkal-hangsúlyozta az államtitkár.

Arról is beszélt, hogy a dán külügyminiszter kezdeményezésére az a kilenc uniós tagállam, amely nem tagja az euróövezetnek, levélben fejezte ki aggályát, hogy egyes tervek szerint az eurózóna tagjai külön egyeztetési mechanizmusokat hoznának létre. Az euróövezeten kívüli országok nem fogadják el, hogy az eurót használó tagállamok olyan gazdaság- vagy szociálpolitikai döntést hozzanak, amelyek kötelezőek lennének minden uniós tagállamra nézve - mutatott rá.

Mint mondta, szó volt az energetikai együttműködésről is, és egyetértettek abban, hogy az energiauniót akkor lehet majd megvalósítani, ha létrejönnek azok az összeköttetések, amelyek lehetővé teszik mind a 28 tagállamnak, hogy a különböző energiapiacokhoz és forrásokhoz azonos módon férjenek hozzá.

Takács Szabolcs végül arra is kitért, hogy jelenleg Magyarország tölti be a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) elnökségét, így koppenhágai látogatása alkalmával megnyitott egy holokausztról rendezett konferenciát is.

(Miniszterelnökség)