Csak összefogással van esély a megmaradásra - hangsúlyozta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára pénteken Zágrábban a március 15-i ünnepségek alkalmából mondott beszédében, amelyben megköszönte a Horvátországban élő kis számú magyar közösség kitartását, és Zágráb törődését a magyar nemzet e részével.

Az államtitkár a zágrábi magyar nagykövetség ünnepi rendezvényén mondott beszédében kiemelte: "csak összefogással van esély a megmaradásra, a fejlődésre és a gyarapodásra, rövid távú érdekek soha nem szolgálja a közösség és a nemzet érdekét".

Takács Szabolcs azt tanácsolta a Horvátországban élő magyaroknak, becsüljék meg a szabadságot, amelyet a Horvát Köztársaságban élveznek. Kérte, erejükhöz mérten törekedjenek arra, hogy a következő magyar nemzedékekért is felelősséget vállaljanak, minden cselekedetüket az irányítsa, hogy utódaik is a magyar nyelv bűvöletében és a magyar szabadság eszméjével átitatva nőjenek fel.

Magyarország mindig kiállt Horvátország mellett, akkor is, amikor a múlt század végén elismerte Horvátország önállóságát és akkor is, amikor támogatta Horvátország európai uniós csatlakozását - hangsúlyozta. "Magyarország figyelemmel kíséri és megköszöni, hogy Horvátország odafigyel a horvátországi magyarságra (...) és részükre a kulturális autonómia lehetőségét biztosítja" - húzta alá.

Horvátország több településén is megemlékezéseket tartanak az ott élő magyarok az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából. A horvátországi magyar civil szervezetek és kisebbségi önkormányzatok képviselői Zágrábban pénteken közösen megkoszorúzták Petőfi Sándor emléktábláját annak az egykori kórházépületnek a falán, amelyben a károlyvárosi (Karlovac) katonai szolgálat idején megbetegedett költő néhány napot eltöltött. Az Ady Endre Magyar Kultúrkör és a zágrábi magyar nagykövetség szervezésében az egyesület otthonában ünnepi műsort és fogadást tartottak.

(MTI)