Az Európai Unió London által igényelt reformjairól és ezzel összefüggésben a magyar-brit EU-együttműködésről tárgyalt Londonban Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára.

Megbeszélései után, kedden az MTI-nek elmondta: találkozott mások mellett Oliver Letwinnel, a brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetőjével, és Sir William Cash konzervatív alsóházi képviselővel, az európai uniós jogszabályok és szakpolitikai kezdeményezések elbírálásáért felelős parlamenti bizottság elnökével.

Takács Szabolcs elmondta: fontosnak tartotta, hogy átfogó képet kapjon a brit kormány EU-politikájáról, különös tekintettel arra, hogy David Cameron miniszterelnök alig egy hete részletezte először hivatalosan azokat az EU-reformokat, amelyek London szerint szükségesek a brit EU-tagság jövőbeni fenntartásához.

Az államtitkár közölte tárgyalópartnereivel, hogy Magyarország mindenképpen egyetért a brit javaslatcsomag azon elemeivel, amelyek célja a tagállami szuverenitás, ezen belül a nemzeti parlamentek szerepének erősítése.

A magyar kormány egyetért azzal a brit igénnyel is, hogy az euróövezeti tagországok ne hozhassanak olyan intézkedéseket, amelyek a valutaunión kívüli EU-tagállamok számára is kötelező erejűek.

Takács Szabolcs - a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának tervezett brit szigorításával összefüggésben - hangsúlyozta ugyanakkor tárgyalásain, hogy a Nagy-Britanniában munkát vállaló magyar állampolgárok a munkavégzésben érdekeltek, dolgozni jönnek, és nem azért, hogy a szociális juttatásokat igénybe vegyék. "Értjük a britek szempontjait (...), de nagyon fontosnak tartjuk, hogy az Egyesült Királyságban dolgozó magyarokat ne tekintsék és ne is nevezzék migránsoknak" - mondta.

Hozzátette: ez különösen fontos most, amikor "a népvándorlással kapcsolatban terminológiai zűrzavar van".

Az államtitkár szerint fontos az is, hogy ne csorbuljanak a magyar állampolgároknak az EU-tagságból eredő jogai, és a britek által tervezett változtatások ne legyenek diszkriminatív jellegűek.

Takács Szabolcs londoni tárgyalásain szóba került a menekültválság is. Az államtitkár tájékoztatása szerint a brit partnerek ebben a kérdésben jóval megértőbbek Magyarország álláspontja iránt, mint több más EU-társállam. A franciaországi merényletsorozat kapcsán egyetértés volt a megbeszéléseken abban is, hogy meg kell erősíteni az EU külső határait, a bevándorlási folyamatok ellenőrzése mellett azért is, hogy hatékonyabban lehessen védekezni a terrorfenyegetés ellen - tette hozzá az államtitkár.

(MTI)