Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyitotta meg azt az ünnepséget, amellyel a világszervezet New York-i székházában szerdán megemlékeztek a holokauszt áldozatairól. Az ENSZ-közgyűlés központi megemlékezésén Takács Szabolcs európai ügyekért felelős államtitkár kiemelte a magyar kormány elkötelezettségét az antiszemitizmus elleni küzdelem mellett.

Takács Szabolcs beszédében úgy fogalmazott, hogy Magyarország teljes mértékben elkötelezett az antiszemitizmus elleni küzdelem mellett, nulla toleranciát hirdet az antiszemita megnyilvánulások ellen. A Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára emlékeztetett a hetven évvel ezelőtti tragédiára, képeket idézett fel a megalázás és a lealjasodás pillanatairól. "A holokauszt nem az első népirtás  volt. Nem is az utolsó. De precedens nélküli, nemcsak civilek meggyilkolásának mértékében, hanem jellegében és szándékaiban is egyedüli. A civilizáció oly mértékű lealjasodása volt, hogy az emberiségnek cselekednie kellett" - fogalmazott az államtitkár, e cselekvés példájaként említve meg az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának megalkotását, majd a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetségének létrehozását.

Kép letöltéseFotó: New York-i ENSZ Képviselet

"E szövetség létrehozása egyértelmű jelzés a világnak, hogy a meggyilkoltakra emlékezés nemcsak a zsidó közösségek felelőssége, hanem a kormányoké és az egész világé" - szögezte le a politikus. Utalva a holokauszt magyarországi hatszázezer áldozatára, kiemelte azt is, hogy a magyar kormány álláspontja szerint a magyar nemzet a holokauszt idején hatszázezerszer halt meg, s minden egyes magyar, aki gyilkolt, vagy kollaborált, hazaárulást követett el a magyar nemzet ellen. Beszédében az államtitkár kitért arra is, hogy az elmúlt években Európában tapasztalható, erősödő antiszemitizmus közvetlen veszélyt jelent a demokráciára, "civilizációnk alapvető értékeire és társadalmaink általános biztonságára".

Takács Szabolcs beszéde után Kopár Antal romazenész gitáros dalát hallgatta meg a publikum. Az emlékülésen mások mellett beszédet mondott Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet, Izrael Állam ENSZ-nagykövete, a német kormány zsidó szervezetekkel való kapcsolatokért felelős képviselője. A meghívottak videós összeállítással köszöntették Sir Nicholas Vintont, aki a második világháború idején zsidókat mentett meg.

A hivatalos emléknap szerda esti programjaként Magyarország ENSZ-képviseletén a holokausztban meggyilkolt magyar komponisták emlékére adnak koncertet. A rendezvényen fellép - a Zeneakadémia szervezésében - Szabadi Vilmos, Karasszon Eszter és Marczi Mariann. Az előadáson várhatóan megjelenik Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is. A megemlékezésen részt vesznek a holokauszt idején elrejtett magyar gyermekek New York-i csoportjának tagjai is.

A beszédet követően a helyszínen Takács Szabolccsal interjút készített az  MR1 Kossuth Rádió.

(MTI)