Az Egyesült Államok nyugati partvidékének befolyásos zsidó intézményeinek és szervezeteinek vezetőivel, valamint a helyi magyarság képviselőivel találkozott az elmúlt napokban Los Angelesben Takács Szabolcs, a miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezeti Szövetség (IHRA) soros elnöke.

Az államtitkár szerdán az MTI-t telefonon arról tájékoztatta, hogy a Bais Naftoli ortodox zsidó kongregáció, a Steven Spielberg által létrehozott Soá Alapítvány, az Amerikai Zsidó Egyetem és a Los Angeles-i Holokausztmúzeum vezetőivel folytatott megbeszélést.

Tárgyalópartnereit tájékoztatta magyar kormánynak az antiszemitizmus elleni küzdelemben és a magyarországi holokauszt-oktatásban játszott szerepéről. Külön részletezte a jövő márciusig, egy éven át betöltött magyar IHRA-elnökség tevékenységét, amelyet amerikai részről sikeresnek értékeltek. A megbeszéléseken az államtitkár beszámolója szerint egyeztettek azokról a kihívásokról, amelyek a nyugati, a zsidó-keresztény értékvilágot érik.Takács Szabolcs elmondta, hogy csaknem minden tárgyalópartnere messzemenőkig egyetértett a magyar kormány migrációval kapcsolatos álláspontjával. Szavai szerint nagyra értékelték, hogy Budapest nem támogatja az izraeli telepes termékek címkézését. Emlékeztetett rá, hogy ez a kérdés komoly vita tárgya az Európai Unióban.

Szóba került a komoly nemzetközi elismeréseket aratott Saul fia című holokauszt-film is, amellyel kapcsolatban Takács Szabolcs felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotás teljes egészében a magyar kormány támogatásából készült. Az államtitkár járt a Los Angeles-i Magyar Házban és részt vett az egyik helyi református közösség Mikulás-ünnepségén. Tájékoztatta a magyarság érdeklődő képviselőit Magyarország uniós ügyekkel kapcsolatos álláspontjáról és annak hátteréről.

Az MTI érdeklődésére Takács Szabolcs elmondta, hogy a Hóman Bálint emlékére felállítandó szobor kérdése egyedül Los Angeles-i Holokausztmúzeum vezetőivel folytatott megbeszélésén merült fel. Mint mondta, tárgyalópartnerei sokkal inkább arra szerettek volna választ kapni, hogy a magyar kormány hogyan látja Európa és az európai zsidóság jövőjét, különösen a kontinensen végrehajtott terrorcselekmények tükrében.

(MTI)