Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár június 9-én hivatalában fogadta Alon Ushpiz izraeli politikai igazgatót.

A találkozón áttekintették az Európai Unió és Izrael közötti együttműködés főbb kérdéseit, valamint a magyar-izraeli kapcsolatok részleteit. Izrael az Európai Unió fontos politikai és gazdasági partnere a közel-keleti térségben, aktív szereplője a Horizon 2020 elnevezésű uniós kutatásfejlesztési programoknak. A politikai igazgató ismételten megerősítette: Izraelben nagyra értékelik, hogy Budapest nem támogatja az izraeli telepes termékek címkézését. Az egyeztetésen az Európát sújtó migrációs válság körülményei, és annak potenciális társadalmi és politikai hatásai, valamint a V4 országoknak az Európát érő jelenlegi kihívások kezelésében betöltött szerepe is megvitatásra került.

Kép letöltéseFotó: Miniszterelnökség

A felek véleménycserét folytattak a magyar IHRA-elnökség eredményeiről, a magyar Kormánynak az antiszemitizmus elleni küzdelem kapcsán tett következetes lépéseiről és a magyarországi zsidó közösség helyzetéről, a velük fenntartott folyamatos párbeszédről.

(Miniszterelnökség)