A múlt heti uniós csúcson a V4-ek folyamatosan egyeztettek, nem voltak olyan háttér megállapodások, alkuk, amelyek az országcsoport egységét megtörték volna - jelentette ki Takács Szabolcs. A Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, a V4 fontos erőközpont lett az unióban.

A külső határok védelmének fontosságát első helyre tették a múlt heti uniós csúcs záródokumentumában a 28-ak, ami a migrációs válság kirobbanása óta hangoztatott magyar álláspont hitelességét erősíti - mondta Takács Szabolcs. Az államtitkár kiemelte, az a tény, hogy a brit miniszterelnök az év elején végigjárta a visegrádi együttműködés országait, azt mutatja, hogy David Cameron az uniós reformelképzelései kialakításakor komolyan vette a V4-ek szempontjait.

"Nagyon fontos célkitűzésünk, hogy ne azt gondolja senki Európában, a visegrádiak mindig kerékkötői az európai megoldásoknak. Éppen ellenkezőleg: azt szeretnénk bebizonyítani, hogy a visegrádi országoknak az Európát, az Európai Uniót érő kihívások tekintetében van önálló javaslatuk, egy pragmatikus, konstruktív javaslat. Abban vagyunk érdekeltek, hogy az Európai Unió vívmányai továbbra is fennmaradjanak és az Európai Uniót egy versenyképes egységgé tudjuk kovácsolni" - hangsúlyozta.


Takács Szabolcs úgy fogalmazott: „most már a visegrádi együttműködésre úgy tekintenek, mint egy fontos erőközpontra, amelynek a hangja kellőképpen erős ahhoz, hogy nemcsak Brüsszelben, hanem Európa meghatározó fővárosaiban is meghallják, figyelembe veszik a szempontjainkat. Nagyon remélem, hogy egyre inkább olyan irányba haladunk, ahol mindenki belátja, a visegrádiak eredményei Európa jövőjének szempontjából is meghatározóak".

A mostani csúcson a V4-ek folyamatosan egyeztettek a brit reformjavaslatokról, nem voltak olyan háttér megállapodások, alkuk, amelyek az országcsoport egységét megtörték volna.

Miközben Németországban és Ausztriában is belpolitikai kérdéssé válik a migrációs válság ügye, egyre több uniós állam veszi át a helyzet kezelésére bevezetett magyar intézkedéseket - mutatott rá a Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára. Magyarország a válság kirobbanása óta következetesen képvisel egy álláspontot, ezért elégtételt jelent, hogy egyre több ország látja be, hogy ezek az elképzelések jelenthetik a válság megoldásának fontos eszközét - mondta Takács Szabolcs.

(inforadio.hu - Miniszterelnökség)